in

Record aantal bedrijven vorig jaar ‘vrijwillig’ gestopt

black metal gate with closed signage

Het aantal bedrijven dat gestopt is, zonder dat daarbij sprake was van een faillissement, bedroeg vorig jaar 140.325. Dat is 20 procent meer dan in 2019.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek dinsdag publiceert. Vooral in het tweede halfjaar nam het aantal sluitingen toe.

Sinds het CBS in 2007 begon met het bijhouden van bedrijfsopheffingen, is het aantal nog niet zo hoog geweest. Op het hoogtepunt van de economische nasleep van de kredietcrisis, in 2012, lag het aantal sluitingen op ruim 127.000.

Bij een bedrijfssluiting kiest een ondernemer er zelf voor om te stoppen met zijn of haar bedrijf. Er komt geen faillissementsrechter aan te pas en ook als een bedrijf ervoor kiest afgeslankt door te gaan telt die niet mee.

Het CBS baseert het aantal sluitingen op uitschrijvingen bij de Kamer van Koophandel en op gegevens van de Belastingdienst: als een bedrijf meer dan negen maanden geen enkele omzet heeft doorgegeven aan de fiscus, wordt deze als gesloten beschouwd.

Het hoge aantal ‘vrijwillige’ bedrijfssluitingen is extra opvallend, omdat juist het aantal faillissementen vorig jaar op een laagterecord lag. Door zelf te stoppen voordat …

Lees verder bij de bron: NRC

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
green and white braille typewriter

Amerikaanse RIVM binnenkort door Google en Facebook gecanceld vanwege de zinloosheid van mondkapjes

yellow and black smiley wall art

UvA WOEST vanwege correcte bronvermelding in UvA-onwelgevallig rapport over 400 miljard kostende immigratie