Rijke landen doorkruisen oprichting wereldwijd belastingorgaan

Het idee van een wereldwijde belastinginstelling, waar verschillende organisaties al langer voor pleiten, ligt op tafel tijdens de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering in Addis Abeba. Maar een groep westerse landen komt met een eigen initiatief op de proppen.

Je leest in de media over economische crisissen, regeringen die fors moeten besparen, grote schandalen rond belastingontwijking en landen in schuldencrisis. Al deze zaken staan op de agenda van deze top over ontwikkelingsfinanciering’, stelt Oxfam.

McKinley Charles van ActionAid zegt dat haar focus in Addis Abeba ligt op belastinghervormingen, en meer bepaald op het voorstel om een internationale fiscale instelling in het leven te roepen. ‘Belastingontwijking berooft ontwikkelingslanden elk jaar van miljarden dollars, geld waarmee scholen, ziekenhuizen en wegen gebouwd kunnen worden. We willen daar een einde aan maken, en de conferentie in Addis Abeba biedt hiervoor een belangrijke kans.’

Multinationals

‘De kwestie van een wereldwijde fiscale instelling doet de vraag rijzen of rijke landen wel erkennen dat er een verschuiving in macht nodig is om ambitieuze ontwikkelingsdoelen te financieren’, zegt Alison Holder, beleidsadviseur bij Oxfam.

De armste landen verliezen naar schatting 100 miljard dollar per jaar aan belastingsinkomsten.

‘Als hier geen engagement wordt genomen voor de oprichting van een echte internationale belastinginstelling, zal de last op de schouders van ontwikkelingslanden belanden. Die zullen te horen krijgen dat ze hun eigen belastingsysteem moeten verbeteren, binnen het huidige gebroken systeem.’

Enkele van ’s werelds grootste multinationals halen systematisch hun winst weg uit de landen waar ze gemaakt wordt, en sluizen het geld naar belastingparadijzen. Zo verliezen de armste landen naar schatting 100 miljard dollar per jaar.

Lees verder via: MO*

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef jouw mening

Close