in , , ,

Rijke landen doorkruisen oprichting wereldwijd belastingorgaan

Het idee van een wereldwijde belastinginstelling, waar verschillende organisaties al langer voor pleiten, ligt op tafel tijdens de Internationale Conferentie over Ontwikkelingsfinanciering in Addis Abeba. Maar een groep westerse landen komt met een eigen initiatief op de proppen.

Je leest in de media over economische crisissen, regeringen die fors moeten besparen, grote schandalen rond belastingontwijking en landen in . Al deze zaken staan op de agenda van deze top over ontwikkelingsfinanciering', stelt .

McKinley Charles van ActionAid zegt dat haar focus in Addis Abeba ligt op belastinghervormingen, en meer bepaald op het voorstel om een internationale fiscale instelling in het leven te roepen. ‘Belastingontwijking berooft ontwikkelingslanden elk jaar van miljarden dollars, waarmee scholen, ziekenhuizen en wegen gebouwd kunnen worden. We willen daar een einde aan maken, en de conferentie in Addis Abeba biedt hiervoor een belangrijke kans.'

Multinationals

‘De kwestie van een wereldwijde fiscale instelling doet de vraag rijzen of rijke landen wel erkennen dat er een verschuiving in macht nodig is om ambitieuze ontwikkelingsdoelen te financieren', zegt Alison Holder, beleidsadviseur bij Oxfam.

De armste landen verliezen naar schatting 100 miljard dollar per jaar aan belastingsinkomsten.

‘Als hier geen engagement wordt genomen voor de oprichting van een echte internationale belastinginstelling, zal de last op de schouders van ontwikkelingslanden belanden. Die zullen te horen krijgen dat ze hun eigen belastingsysteem moeten verbeteren, binnen het huidige gebroken systeem.'

Enkele van ‘s werelds grootste multinationals halen systematisch hun winst weg uit de landen waar ze gemaakt wordt, en sluizen het geld naar belastingparadijzen. Zo verliezen de armste landen naar schatting 100 miljard dollar per jaar.

Lees verder via: MO*

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3404068564 b5359fdb28 euro zalm

Wat als de euro nooit zou zijn ingevoerd?

3359070366 b72fa5f599 uhoh

Griekse crisis? Peanuts, dit is een veel groter probleem voor Europa