in ,

Griekse crisis? Peanuts, dit is een veel groter probleem voor Europa

Momenteel zijn de Grieken nog de grootste bron van zorg voor de EU, maar weldra zal Europa voor een nieuwe crisis komen te staan: Oekraïne. De een na slechtste economie ter wereld (na ) bevindt zich in heel zwaar weer. En als het misgaat, zoeken de Oekraïners in de een plek om te schuilen.

Het gaat veel slechter met de Oekraïense economie dan verwacht. Het IMF, dat eerder al miljarden leende aan het land, gaat voor 2015 uit van een krimp van 9 procent. De werkloosheid is opgelopen tot 9,5 procent en de inflatie bedraagt 17,5 procent. Het BNP is amper 7.700 per hoofd van de bevolking. Multinationals en investeerders vertrekken massaal uit het land dat nog steeds in staat van oorlog verkeert.

Lees verder via: Wel.nl

Nadat de economie vorig jaar met 5% kromp, wordt voor dit jaar een krimp tussen de 5 en 10% voorspeld. Grote investeringsprojecten in de energiesector liggen stil en ook door Shell en Chevron geplande schaliegasprojecten gaan niet door. Door het afsluiten van de Donbassregio is Oekraïne voor kolen nu aangewezen op import uit , Australië en andere Europese landen. Die landen leveren enkel tegen harde valuta.

Doch de risico’s beperken zich niet tot het vertrek van multinationals en investeerders. De val van Oekraïne zou duizenden Oekraïners over de poreuze grenzen met , , Hongarije en Slovakije kunnen duwen.

Nu is aangetoond dat de EU niet eens de vluchtelingenstroom aankan die van over de Middellandse Zee komt, kan men zich moeilijk inbeelden hoe de EU de paniek en chaos zou opvangen van een Oekraïense exodus.

Lees verder via: express.be

Photo by herrC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rijke landen doorkruisen oprichting wereldwijd belastingorgaan

Krom, kommer, kromst: Roger van Boxtel en Paul Rosenmöller