in , , , , ,

Science Fiction wordt werkelijkheid, jouw Privacy

9702396583 bbc58fb13d verbergen

Ik heb niets te verbergen ! Hoe vaak heb ik dit zinnetje al  gelezen op fora en in reacties van artikelen over privacy ?

Nu, heel erg veel eigenlijk. We strooien met onze gegevens of dat een lieve lust is, maar is dat wel zo verstandig ? Ach wat maakt het eigenlijk uit als ik ergens mijn email-adres achterlaat ? Een formuliertje invullen voor een klein bedrag terug van een of ander product. U kent het wel, appelsientje heeft Eurosparen, een aantal verpakkingen kopen van een of ander sapje, u vult een formuliertje in en voila 5 hele harde euro’s retour op de bankrekening ! U zegt mooi toch ! Maar wat gebeurt er verder met Uw gegevens ?

Deze worden verkocht aan reclamebedrijven of opgenomen in een register. De naam wordt verbonden aan koopgedrag en gerichte advertenties worden op U losgelaten. De telefoon gaat dan regelmatig tijdens etenstijd en dan worden er vragen gesteld over Uw energieverbruik en of U wel interesse heeft in lening nummertje zoveel !

De grootste ergernis, reclame, en iedereen doet eraan mee, of U nu wilt of niet. Het lijkt allemaal zo onschuldig, maar er zijn uitwassen bekend waarbij mensen die niets te verbergen hebben ineens geconfronteerd worden met misbruik van de gegevens.

Stel dat U werkloos bent en een bijstandsuitkering geniet, of een pensioen dan wel een inkomen heeft, anders dan uit werk. Dan wordt U een prooi ! U gaat ineens beseffen dat U niet alles kan zeggen dan wel kan publiceren. Voordat U het in de gaten hebt pleegt u ongewild een misdrijf ! Ja fraude is een misdrijf en dat kan U lelijk opbreken. U heeft een meldingsplicht en een informatieplicht naar de uitbetalende instanties. Maar stel voor het gemak even dat u iets vergeet, dat schijnt nogal menselijk te zijn. U heeft van de buurman, die net van de Turkse riviera komt, een Gucci handtas gekregen. Vol trots neemt u deze in ontvangst en er wordt een pracht van een “selfie” op Facebook geplaatst !

Maar dan valt een weekje later een brief van de sociale dienst op de mat, U opent deze, en valt van Uw stoel. Ze willen dat U langskomt en de reden “U wordt beschuldigt van fraude !” De uitkering die U met veel pijn en moeite heeft gekregen na veel hindernissen wordt opgeschort en U wordt uitgenodigd het gehele ontvangen bedrag terug te betalen. Echter dit is een brutobedrag vermeerderd met 100% boete.

U, fraude ? Ongelooflijk hoe komen ze erbij ? Op het gesprek blijkt dat de sociale recherche de sociale media bekijkt van alle klanten. Profielen, foto’s en levenswijze worden vergeleken met het budget en dan zien ze de selfie. Die handtas kost al snel 1200 euro mevrouw, hoe heeft u dat bekostigd ? U legt uit dat het een cadeau van de buurman was. Een souvenir uit Turkije. Maar mevrouwtje, waarom geeft u de gekregen waarde dan niet op dat bent U verplicht namelijk ! Een cadeau is geen inkomen pareert U de vraag. U had het moeten opgeven, mevrouw, daarom krijgt U nu een sanctie van 100%. Maar die tas is nep, en heeft geen waarde ! Dat zegt U, maar wij zeggen dat de gangbare waarde zo hoog is !

Zomaar een onschuldige handeling uit gewoonte met grote gevolgen. Maar hoe kwamen zij ook al weer aan Uw accountgegevens ? Ambtenaren kijken niet uit het raam de hele week, maar zitten met hun neus achter een schermpje en zoeken overal naar gegevens voor controledoeleinden. Een heel simpel middel is de gezichtsherkenning. Nieuwe software gaat als een BOT het netwerk op en controleert aan de hand van software gezichten. Is er een hit, dan wordt er gezocht naar koppelbestanden en zo liggen al uw gegevens, prive en zakelijk naast elkaar.

Gemeentes maken foto’s, en nemen vingerafdrukken vanwege paspoorten en andere identiteitsbewijzen. Maar ze zeggen er zorgvuldig gebruik van te maken en U was toch al niet van plan in te breken of anderzijds misdrijven te begaan. Dus U zag en ziet het gevaar niet om deze te verstrekken. Hetzelfde gebeurt bij banken en/of verzekeraars.

U vult daar uw BSNR in en U geeft Uw rekeningnummer af. Automatisch betalen , het is makkelijk en geen omkijken naar. Maar ook hier geldt, wat moet zo’n commercieel bedrijf met deze gegevens ? Een spoofje van een URL is zo gemaakt, U denkt, ik zit bij de ABN site maar ondertussen zit een Nigeriaan zich een bult te lachen als een bedrag wordt overgemaakt naar zijn rekening en wel automatisch !

Ook bij sollicitaties wordt U gevraagd naar een legitimatiebewijs met BSNR en het liefst ook Uw bankrekening. Ja ze moeten salaris storten dus dan zal dat wel nodig zijn, denkt U. Niets is minder waar, echter criminelen laten U ook de gegevens per email sturen. Ook hier weer is het erg ? Ja, heel erg, zo raakt U Uw naam, rekening en andere tenaamstellingen kwijt, de crimineel kan:

  • een bankrekening openen
  • een legitimatie aanvragen
  • Een lening aanvragen op Uw naam
  • een auto kopen en op Uw naam zetten

Kortom, klein beginnen maar hele grote oorzaken. Vergeet niet dat elk stukje informatie over U heel belangrijk is, voor U is het peanuts, maar een e-mailadres kan al honderden euro opleveren. Kunt U nagaan wat een foto voor ellende kan brengen!

U heeft niets te verbergen ? Ik heb alles te verbergen, want de controlestaat schiet door en ook bedrijven en instellingen achtervolgen U zodra, U de kleinste misstap zet. Het overkomt iedereen, alleen bij de een wat later dan bij de ander.

Herkenbaar ? Of zijn de ogen geopend ? Wit U meer weten ?

Lees verder via UrubiN.

 

Photo by Piratenmensch cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
691e0a5b08a44dab 640 baby e1425595048162

PvdA, basisscholen en gemeenten: baby’s direct vanuit de baarmoeder naar kinderopvang

200835094 facca8f89f politiestaat

Twentse hotels sturen elke dag hun gastenlijst door naar de politie