in

Steeds minder geldautomaten; iedere dag verdwijnt er één

De behoefte aan een geldautomaat in de buurt is nog steeds heel groot, blijkt uit een enquête van het programma Kassa. Driekwart van de ondervraagden vindt een afstand tot twee kilometer naar een geldautomaat nog acceptabel. Maar gaan uit van maximaal vijf kilometer. Het verdwijnen van geldautomaten zorgt voor problemen in dorpen en kleine kernen.

In het tweede kwartaal van 2019 stonden in nog 7070 geldautomaten, blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Dat waren er in dezelfde periode in 2015 nog 8535. Gemiddeld verdween in de tussenliggende periode dus iets meer dan een geldautomaat per dag. Tien jaar geleden telde ons land zelfs nog 9460 geldautomaten.

Terwijl het aantal geldautomaten snel daalt, zeggen ING, ABN Amro en Rabobank wel degelijk contant voor iedereen bereikbaar te willen houden. Daarvoor werken ze binnen Geldmaat samen om een landelijk netwerk van geldautomaten overeind te houden. Maar daarbij wordt nog steeds gewerkt met een vijf-kilometernorm. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland hemelsbreed binnen vijf kilometer van een geldautomaat woont.

De behoefte aan een geldautomaat in de buurt is nog steeds heel groot, blijkt uit een enquête van Kassa. Driekwart van de ondervraagden vindt een afstand tot twee kilometer naar een geldautomaat nog acceptabel. Maar banken gaan uit van maximaal vijf kilometer. Het verdwijnen van geldautomaten zorgt voor problemen in dorpen en kleine kernen.

In het tweede kwartaal van 2019 stonden in Nederland nog 7070 geldautomaten, blijkt uit de meest recente cijfers van De Nederlandsche Bank. Dat waren er in dezelfde periode in 2015 nog 8535. Gemiddeld verdween in de tussenliggende periode dus iets meer dan een geldautomaat per dag. Tien jaar geleden telde ons land zelfs nog 9460 geldautomaten.
Vijf-kilometernorm

Terwijl het aantal geldautomaten snel daalt, zeggen ING, ABN Amro en Rabobank wel degelijk contant geld voor iedereen bereikbaar te willen houden. Daarvoor werken ze binnen Geldmaat samen om een landelijk netwerk van geldautomaten overeind te houden. Maar daarbij wordt nog steeds gewerkt met een vijf-kilometernorm. Het is de bedoeling dat iedereen in Nederland hemelsbreed binnen vijf kilometer van een geldautomaat woont.

Uit een enquête onder het publiek van Kassa blijkt echter dat de meerderheid vijf kilometer te ver vindt. 78,7 procent van 2994 respondenten noemt een afstand tot twee kilometer acceptabel. Een groot deel (71,1 procent) heeft ook een geldautomaat binnen twee kilometer van hun huis. Maar nog steeds vindt bijna één op de vijf mensen (18,8 procent) de dichtstbijzijnde geldautomaat te ver of soms zelfs onbereikbaar. En de ontevredenheid wordt groter als de afstand groter wordt. Van de mensen die aangeven dat de dichtstbijzijnde automaat binnen drie tot vijf kilometer van hun huis staat, vindt 54 procent dat te ver. En van de groep die meer dan vijf kilometer moet reizen vindt 74 procent dat te ver.

Volgens Betaalvereniging Nederland verdwijnen de geldautomaten, omdat we veel minder contant geld gebruiken. De vereniging is in Nederland namens banken en andere betaaldiensten verantwoordelijk voor de infrastructuur van het betaalverkeer. In 2018 was 37 procent van de betalingen aan de kassa in winkels en horeca contant, de rest digitaal. Vijf jaar eerder waren die percentages volgens de Betaalvereniging nog omgekeerd.

Lees verder bij de bron: Bank Nieuws

Photo by ritzotencate


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Wilma De Jong-Schobbe
1 jaar geleden

Dictatuur door toedoen van de lekkertjes, die zo nodig plofkraken moeten plegen. Iedereen is hier de dupe van. Gisteren met 2 verschillende pasjes proberen te pinnen in een winkel en alletwee werden ze onterecht geweigerd. Wat moet je dan als je geen contant geld op zak hebt, omdat de pinautomaten te ver weg zijn?

Banken - de kanker van de samenleving
1 jaar geleden

En zo dwingen de banken langzaamaan de burgers om alles met een pasje te betalen ….. en contant geld uit te bannen.

John
1 jaar geleden

Maar pinnen is nog altijd het veiligste manier om te betalen dus
Ik betaal altijd in welke winkel of supermarkt of bij ’n horeca gelegen met de pin is gemakelijker en stukker veiliger dan als je contant betaald of geld op zak hebt dus heb geen problemen mee dat de pinautomaten op of om de 5 kilometer ligt.

Maar wij zijn tegen woordig ook wel erg gemak zucht en lui aan gelegt er verdwijnen ook niets voor niets ’n paar winkels in de straten van ’n stad of binnenstad of dorpen of zo gezegt er zijn niets voor niets in veel steden dorpen binnensteden leegstanden van winkels.

Waarom denk je dat dit gebeurt juist omdat meer dan de helf van ons land of over de hele wereld alles maar online wil bestellen en waarom willen de meeste dit omdat we allemaal tegenwoordig zo genaamd druk druk en nog eens druk hebben en geen tijd meer heeft om eens lekker de stad in te gaan en de winkels te bezoeken, ja er zijn misschien mensen die het druk hebben maar over de helewereld en of in ons land zijn zeker nog genoeg mensen die niet druk hebben maar die mensen die het niet druk hebben gaan ook niet meer tegenwoordig naar ’n winkel toe lopen, rijden, fietsen of met de OV even ’n winkel bezoeken in hun drop,stad of binnenstad.

Nee want daar zijn we weer te gemakzuchtig over en te lui waarom dat doen als je even voor je pctje of tablet of laptop/notebook even online kunt bestellen.

Ik wil hier maar mee zeggen het internet en al die ander technologieen van tegen woordig heeft de mens kapot gemaakt en lui gemaakt,

Als ik bijvoorbeeld 30 jaar of nog langer terug ga kijken toen was het nog allemaal leuk en socialer je kwam thuis van je werk en je ging eens lekker alleen of als je gezin had met je gezin ging je gezellig nog naar de stad of dorp of binnenstad toe je maakte even een babbeltje met de medewerker(sters) en je ging lekker rustig rond kijken of wat kopen in de winkel.

Je maakte zelfs soms nog in de winkelstraten met ander mensen gezellig ’n babeltje of met kenissen, vrienden, familie als je ze tegen kwam zo ging het vroeger nog allemaal.

En als je toevallig mensen vrienden, kenissen of familie tegenwoordig tegen komt in de een van de winkelstraten dan zeggen ze bijna niets meer, en waarom omdat ze de hele tijd maar op of voor hun telefoon kijken of aan het chatte of spelletjes aan het spelen zijn.

Dus ook de hele sociale contact(en) zijn tegen woordig ver te zoeken nee vroeger was het allemaal stukker leuker en gezelliger dan tegenwoordig eerlijk is eerlijk ik mis dit echt wel die gezelligheid van vroeger.

Maar zoals ik al eerder zei dat hele internet en technologie van nu hebben veel kapot gemaakt plus ze hebben van de meeste mensen bijna over de hele wereld onderhand robots gemaakt.

Wat best zonden is maar ja we moeten tegenwoordig wel met de technologieen mee gaan anders ben je op den duur helemaal nergens meer.

Steeds gekker! Toespraak in het Arabisch op D66 partijcongres en iedereen klapt

‘Tegenstanders’ roetveegpiet komen met eigen sinterklaasjournaal en intocht