in , , , , ,

Nederlandse huizenmarkt nu grootste nationale zeepbel ooit – is de onvermijdelijke crash dichtbij of pas in 2027?

De gecorrigeerde huizenprijzen in Amsterdam zijn in de hele historie (zo'n 400 jaar) nog nooit zó hoog geweest.

Er is maar één oplossing om de onbetaalbaarheid van woningen in Nederland, waardoor feitelijk de toekomst van de jongere generaties bij voorbaat is afgepakt, aan te pakken: meer huizen bouwen.

Maar dat is nu juist iets wat de pertinent niet willen, juist omdat hun balansen zo afhankelijk zijn geworden van (hoge) hypotheken. Een crash is echter onvermijdelijk, of die nu pas in 2027 of al volgend jaar plaatsvindt.

Mijn inschatting is dat de grote klap die een mega zal veroorzaken, dichtbij is, vooral omdat steeds meer mensen binnenkort hun energie en voedsel niet meer zullen kunnen betalen.

De statistieken van de Nederlandse huizenprijzen laten sinds 1620 een redelijke stabiele golfbeweging langs de basislijn zien – tot de jaren '90, toen de eerste explosie kwam.

De tweede na de financiële crisis van 2008 – die juist een einde had moeten maken aan deze zeepbel – is zelfs nóg krachtiger.

In het derde kwartaal van 2021 stegen de huizenprijzen in Nederland met 19% vergeleken met een jaar eerder.

Analist Jan Nieuwenhuis wijst voor The Gold Observer op de zichzelf in stand houdende ‘cyclus tussen banken en consumenten, die verslaafd zijn geraakt aan het afsluiten van hypotheken en altijd stijgende prijzen.'

Voor zowel banken als consumenten is hiermee een kunstmatige ‘welvaart' gecreëerd die louter drijft op die steeds hogere prijzen. ‘Door deze trend lenen banken minder uit aan productieve bedrijven, waardoor de basiskern van economieën wordt verzwakt,' aldus Nieuwenhuis.

Tussen de jaren '30 en '70 waren er voor banken nog overheidsbeperkingen op het verstrekken van hypotheken. Na die tijd werden die beperkingen echter stapsgewijs afgeschaft, waardoor banken in 1995 voor het eerst meer hypotheken verstrekten dan kredieten (die het bedrijfsleven stimuleren).

De ‘hypotheken revolutie' was daarmee een feit. Er werden massa's hoge en makkelijke hypotheken verstrekt, wat het verschil tussen vraag en aanbod verder aanwakkerde (en speculatieve vehikels produceerde zoals de aflossingsvrije ).

Bankensysteem afhankelijk van schaarste en steeds hogere prijzen

‘Escalerende vastgoedprijzen resulteerden in een hogere huizenprijs/inkomen ratio, en daarmee lagere consumentenuitgaven,' vervolgt Nieuwenhuis. Die spiraal …..

Lees verder bij de bron: Xandernieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Grote corona-uitbraak in woonzorgcentrum ondanks DERDE prik en vaccinatiegraad van zo goed als 100%

Het grote liegen en bedriegen van het CBS: Ditmaal de nieuwe dakloosheidscijfers