in , , , , ,

Strijd tegen nepnieuws; balanceren tussen halve maatregelen en censuur

Brussel bestrijdt nepnieuws door techbedrijven een gedragscode te laten ondertekenen en Europese factcheckers te ondersteunen. Steviger ingrijpen stuit op angst voor .

Ze zijn nog steeds actief, de Macedonische nepnieuwsmakers. De grote vrees van gematigde Europese politici is dat zij en andere verspreiders van desinformatie, zich in het voorjaar met overgave op de verkiezingen voor het Europees Parlement zullen storten…

…Wegens dit soort berichten gaven regeringsleiders de Europese Commissie de opdracht om voor de Europese verkiezingen van mei 2019 met een succesvolle aanpak te komen. Hierbij richt de Commissie zich vooral op internetplatformen als , Twitter en YouTube, omdat desinformatie daar de meeste mensen bereikt.

In het voorjaar werden plannen gepresenteerd voor een ‘vrijwillige’ gedragscode. Critici wezen er direct op dat de gedragscode nauwelijks vrijblijvend te noemen is, omdat Brussel dreigt om voor het einde van het jaar met bindende wetgeving te komen als de gewenste resultaten uitblijven. Hoogleraar informatierecht Nico van Eijk (Universiteit van ) waarschuwde in NRC voor het „sluipende gevaar” dat de EU gaat bepalen wat wel en niet mag: „Als maatregelen raken aan fundamentele rechten, zoals de vrijheid van meningsuiting, dan is het zeer de vraag of de EU zich daarmee moet gaan bemoeien.”…

…Naast al deze initiatieven vanuit Brussel en de internetbedrijven nemen individuele EU-landen soms vergaande maatregelen in de strijd tegen desinformatie. Ook hierbij wordt druk gedebatteerd over de vraag of ze zich niet bezondigen aan censuur. In Frankrijk heeft de regering van president Macron een wet voorgesteld om „nepnieuws” te bestrijden, die rechters de mogelijkheid geeft desinformatie op in de aanloop naar nationale verkiezingen te verbieden.

In Duitsland is een vergaande wet om desinformatie op internetplatforms tegen te gaan al wel van kracht. Sinds 1 januari zijn platforms als Facebook en Twitter verplicht te toetsen of berichten die door gebruikers als onwettig worden aangemerkt strijdig zijn met Duitse wetgeving tegen het aanzetten tot haat en andere strafbare daden. Als de platforms strafbare berichten meer dan 24 uur laten staan, riskeren ze een boete tot 50 miljoen euro.

Alles bij de bron; NRC

Lees ook eens verder bij de bron: Strijd tegen nepnieuws; balanceren tussen halve maatregelen en censuur


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Geest uit de Fles
2 jaren geleden

Het is ongelooflijk dat de EU met deze voorstellen komt. De tijden van inperking van godsdienstvrijheid en boekverbranding liggen ver achter ons. Maar blijkbaar beginnen te veel burgers door te krijgen dat de EU een foute organisatie is met andere doelstellingen dan wat de burgers is voorgespiegeld.
Het is enorm belangrijk dat burgers massaal protest aan tekenen tegen de EU voorstellen. En beter nog dat ze eens goed bekijken waar de EU werkelijk voor staat …

De hamvraag is natuurlijk wie bepaalt wat desinformatie is …. Wordt dat bepaald door een staatsinstituut of een instelling benoemd en betaald door de staat? Als dat het geval is dan is de uitkomst al duidelijk.
Dagelijks worden wij al geconfronteerd door overheden die hun eigen gang gaan. Een NL overheid vindt het zelfs niet nodig om een referendum te houden als daar met voldoende stemmen daarom wordt verzocht …. zelfs als het gaat over zaken als een EU grondwet. Met dergelijke praktijken kun je geen onafhankelijke beoordeling verwachten. Het vertrouwen in overheden is al op een dieptepunt aangekomen. Vraag het de burgers op straat …

De volgende vraag is wanneer is informatie desinformatie? Is het desinformatie als een krant een inhoudsloos bericht publiceert of als zij een presentatie geeft die veel erger suggereert dan wat in werkelijkheid gebeurt. De afgelopen 30 jaar hebben wij NL kranten zien verworden tot inhoudloos papier.
Dat is ook de reden dan niemand meer een krant leest … en niet omdat er internet is. Vrije journalisten bestaan nauwelijks meer en die er nog zijn worden bedreigd of erger. Klokkenluiders idem ditto.
En wat gebeurt met mensen als Assange die de waarheid naar buiten brengen en die zonder enige officiële aanklacht wordt vervolgd. In wat voor wereld leven wij?

Als we het serieus het werkelijk nepnieuws zouden stoppen dan zouden alle reguliere media moeten stoppen … En net als in de VS zijn de media in handen van een kleine elite die wel zal bepalen wat er wel en wat niet mag worden gepubliceerd. Het is juist door internet dat zoveel feiten naar buiten kwamen die altijd verborgen zijn gehouden. Om een beetje te begrijpen wat er werkelijk in de wereld omgaat heb je duizenden uren nodig … Zaken die burgers zijn onthouden. Waarover is gelogen. Waar bepaalde partijen een heel andere rol hebben vervuld dan ons in de geschiedenis boeken wordt verteld. Om nog maar te zwijgen over feiten waar ons helemaal niets over is verteld. Het is een schandaal dat geen grenzen kent !!!!

En het is dat feit dat de elite zenuwachtig maakt en dat maakt dat zij controle wil krijgen over de informatie die toch nog naar buiten komt. En omdat de EU met dit voorstel komt is regelrecht duidelijk waar de EU staat zo dat mensen nog niet duidelijk is !!!! De EU is niets minder dan de aanloop naar een fascistische wereldregering met de steun van de elite. En landelijke regeringen zijn daarin medeplichtig.

Het zal niet lukken. De geest is uit de fles en teveel mensen weten inmiddels hoe grenzeloos en hoe respectloos de burgers van deze wereld door de elite (al dan niet met hulp van bepaalde aliens) zijn behandeld. Ik raad iedereen aan de EU in Brussel een email te sturen waarbij zij bezwaar maken tegen censuur in welke vorm dan ook. Mensen zijn zelf prima in staat om te bepalen wat zij willen lezen en de tijd van godsdienstvrijheid en boekverbranding !!!! ligt ver achter ons.

Sem
2 jaren geleden

Reuters [ANP] – AP – dat is pas nepnieuws
Dat zijn door – de “Zionist George Soros” gefinancierde organen.

Prinsjesdag 2018: Bea, Wimlex, Maxima en vooral rijke gepensioneerden gaan erop vooruit, de minima en uitkeringsgerechtigde blijven aanmodderen

Dijkhoff: dubbele straffen voor criminaliteit in probleemwijken! Goed idee of afleidingsmanoeuvre van het dividenddrama?