in

IS-strijder loopt vrij rond in Amsterdam, bezocht debatcentrum

Onder migrantenstroom begeven

IS-strijders die naar trekken, vormen een groot probleem voor de internationale veiligheid. Zo kunnen ze zich met een valse naam onder migrantenstromen begeven, om verblijf te verkrijgen of ongehinderd verder te kunnen reizen.

Een 31-jarige Syrische IS-strijder loopt vrij rond in en bezocht daar in september debatcentrum De Balie. Bij veiligheidsdiensten staat de man bekend ‘als een zwaar geval'.

Het is voor zover bekend de eerste keer dat een Syrische jihadist opduikt in Nederland, meldt de Volkskrant. De man zou met valse papieren en onder een valse naam in Nederland verblijven.

De film die in het debatcentrum werd vertoond, ging over de chaos in ‘IS-hoofdstad' Raqqa en is gemaakt door een burgeractiegroep. Leden van deze groep die aanwezig waren, herkenden de IS-strijder in het publiek. Ze probeerden foto's van hem te maken, maar hij sloeg op de vlucht.

Bronnen rond de veiligheidsdiensten hebben het voorval tegenover de krant bevestigd. Bij de is de man al maanden in beeld – al vóór de bijeenkomst in De Balie.

Politie was ingeseind

Hoe de IS-strijder gewoon tussen het publiek kon gaan zitten, is niet duidelijk. Het debatcentrum had vooraf veiligheidsmaatregelen genomen en de politie ingeseind.

Wat er nu met de man gaat gebeuren, is eveneens onduidelijk. Mogelijk houdt de AIVD de jihadist op afstand in de gaten om een beeld te krijgen van zijn netwerk. De man kan niet zonder meer worden uitgezet. Volgens internationaal recht mag een ër die meevocht met IS niet worden teruggestuurd naar zijn thuisland zolang daar nog oorlog is.

Het Soufan Center luidde hierover in oktober al de noodklok en meldde dat deze stroom alleen maar groter wordt nu IS vrijwel al zijn grondgebied in kwijt is. Vanuit Nederland zijn 280 mensen afgereisd naar het kalifaat om zich daar aan te sluiten bij IS. Van hen zijn 50 naar Nederland teruggekeerd.

Lees ook eens verder bij de bron: IS-strijder loopt vrij rond in Amsterdam, bezocht debatcentrum!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ECB wil af van de garantie tot €100.000 op uw spaargeld

Dom: Nederlanders gebruiken minst vaak cash