in ,

Temperatuurreconstructie uit Centraal-Azië toont 432 jaar geen opwarming, wel recente koeling

sciencefreak / Pixabay

Boomringen bewijs onthult recente afkoeling en gletsjerverdikking in Centraal-Azië evenals de temperaturen in de laatste 432 jaar.

Boomringen waren de proxy die Dr. Michael Mann gebruikte om de originele grafiek te maken.

Twintig jaar later, nog een andere reconstructie (1580 tot 2012 AD) geeft aan dat de moderne warmte in Centraal-Azië niet ongebruikelijk is in de context van de afgelopen 432 jaar.

In feite was er een recente afkoelperiode, in overeenstemming met natuurlijke variabiliteit, die gepaard ging met regionale gletsjer massawinsten.

Byambaa et al., 2019

“[De] recent koude-vochtige periode van 1985 tot 2000 is en gerelateerd aan de Arctische Oscillatie (deze studie, Robock, 1984, He et al., 2017). De recente afkoeling kan zijn veroorzaakt door vulkanische aërosolen van de uitbarsting El Chichón (VEI5, 1982) in Zuid-Mexico, die invloed hadden op atmosferische windpatronen, waaronder een positieve fase van de Arctische Oscillatie (Robock, 1984).

Door deze gelijktijdige opwarming van de oceaantemperatuur veroorzaakt door El-Niño (Robock, 2002) werd op dit moment geen grote door vulkanisch opgewekte koeling waargenomen. Ook zou de positieve AO die met ElNiño concurreert de afwijkende westenwinden in de midlatitudes kunnen versterken (He et al., 2017).

Tijdens deze recente, koel-vochtige periode werd de ijsmassa-accumulatie van de gletsjers in het Russische Altai-gebergte waargenomen en Narozhniy en Zemtsov (2011) verbonden dit fenomeen met de jaarlijkse neerslag met 8% – 10%, vooral in de winter en lente (april-mei) als gevolg van een versterking van de zonale circulatie over het Altai-gebergte. ”

Lees verder bij de bron: notrickszone.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gelekt: er was al in februari 2018 een plan voor staatsgreep in Venezuela

Linkse droom spat uiteen: bijdrage van migranten in Zwitserland is niet zoals ze hadden verwacht