in , , ,

Toch belangenverstrengeling bij glyfosaat rapport WereldgezondHeidsOrganisatie

Het panel dat afgelopen dinsdag oordeelde dat waarschijnlijk niet kankerverwekkend is, is verwikkeld in een ruzie over potentiële belangenverstrengeling. Gebleken is dat het instituut dat geleid wordt door de voorzitter van de Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR) een donatie heeft ontvangen van , het zou gaan om een bedrag van 6 cijfers. Monsanto is de van Roundup waarvan het hoofdbestanddeel glyfosaat is.

monsanto-cartoon-1Professor Alan Boobis die de bijeenkomt van de FAO/ leidde, werkt ook als vice-president van het Internationale Life Science Institute (ILSI). De vice-voorzitter van de sessie was professor Angelo Moretto, een bestuurslid van ILSI Health and Environmental Services Institute. In 2012 ontving de ILSI groep een donatie van 500.000 dollar van Croplife International (Monsanto, Syngenta e.a.). Meldt de Guardian.

De WHO / JMPR meldde twee dagen voor de conferentie over de verlenging van de licentie voor Glyfosaat, dat het onwaarschijnlijk is, dat bij de hoeveelheden onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat die we binnenkrijgen, glyfosaat voor mensen kankerverwekkend is. De pesticide, die onder de naam Roundup wordt verkocht door biotechnologiereus Monsanto, heeft volgens deskundigen van WHO en FAO evenmin schadelijke gevolgen voor het in menselijke cellen.

WHO gedraaid

loesje-monsanto-1Vorig jaar nog kwam de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend. Tussen de WHO en de Europese instituten (o.a. EFSA) barstte toen een fel debat los.

De WHO kankeronderzoekers zijn zeer kritisch over de Europese rapporten. Ook Frankrijk heeft zich in de discussie gemengd. De Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses heeft alle rapporten bestudeerd en deelde de zorgen van de Wereldgezondheidsraad.

Er zijn veel rapporten verschenen over Glyfosaat. Zie hier een overzicht van de belangrijkste rapporten.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nieuw initiatief: de Florijn als betaalmiddel

‘Ziekenhuizen verzwijgen honderden medische missers’