in , , ,

Toch belangenverstrengeling bij glyfosaat rapport WereldgezondHeidsOrganisatie

8834079742 651356fe85 monsanto

Het VN panel dat afgelopen dinsdag oordeelde dat glyfosaat waarschijnlijk niet kankerverwekkend is, is verwikkeld in een ruzie over potentiële belangenverstrengeling. Gebleken is dat het instituut dat geleid wordt door de voorzitter van de Joint Meeting on Pesticide Residues (JMPR) een donatie heeft ontvangen van Monsanto, het zou gaan om een bedrag van 6 cijfers. Monsanto is de producent van Roundup waarvan het hoofdbestanddeel glyfosaat is.monsanto-cartoon-1

Professor Alan Boobis die de bijeenkomt van de FAO/WHO leidde, werkt ook als vice-president van het Internationale Life Science Institute (ILSI). De vice-voorzitter van de sessie was professor Angelo Moretto, een bestuurslid van ILSI Health and Environmental Services Institute. In 2012 ontving de ILSI groep een donatie van 500.000 dollar van Croplife International (Monsanto, Syngenta e.a.). Meldt de Guardian.

De WHO / JMPR meldde twee dagen voor de EU conferentie over de verlenging van de licentie voor Glyfosaat, dat het onwaarschijnlijk is, dat bij de hoeveelheden onkruidverdelgingsmiddel glyfosaat die we binnenkrijgen, glyfosaat voor mensen kankerverwekkend is. De pesticide, die onder de naam Roundup wordt verkocht door biotechnologiereus Monsanto, heeft volgens deskundigen van WHO en FAO evenmin schadelijke gevolgen voor het dna in menselijke cellen.

WHO gedraaid

loesje-monsanto-1

Vorig jaar nog kwam de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend. Tussen de WHO en de Europese instituten (o.a. EFSA) barstte toen een fel debat los.

De WHO kankeronderzoekers zijn zeer kritisch over de Europese rapporten. Ook Frankrijk heeft zich in de discussie gemengd. De Franse voedselveiligheidsautoriteit Anses heeft alle rapporten bestudeerd en deelde de zorgen van de Wereldgezondheidsraad.

Er zijn veel rapporten verschenen over Glyfosaat. Zie hier een overzicht van de belangrijkste rapporten.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4108780931 0d3dece791 gulden

Nieuw initiatief: de Florijn als betaalmiddel

ec33b20b2af31c3e81584d04ee44408be273e4d111b8134193f9 640 ziekenhuis

‘Ziekenhuizen verzwijgen honderden medische missers’