in , , , , , ,

Nieuwe rechtszaak Roundup-kanker onthult gezellige relatie tussen Monsanto en EPA

third roundup cancer lawsuit monsanto epa

Een derde rechtszaak met betrekking tot beweringen dat Monsanto’s Roundup kanker veroorzaakt, heeft nieuwe details onthuld over de gezellige relatie tussen de biotech-gigant en de Amerikaanse regulatoren.

Maandag gaf Monsanto Co., woordvoerder van het bedrijf, William Reeves, toe dat het bedrijf regelmatig heeft gecommuniceerd met regelgevende instanties in de VS over beoordelingen van de controversiële Roundup-herbicide. Reeves ontkende dat Monsanto de agentschappen orders had gegeven om te volgen. Het getuigenis van Reeves is tot stand gekomen tijdens de laatste rechtszaak tegen biotechgigant Monsanto, terwijl Alva en Alberta Pilliod vechten om te bewijzen dat Roundup hun kanker veroorzaakte.

De pillendieren leven allebei met non-Hodgkin-lymfoom na het bijna 30 jaar lang sproeien van het herbicide Roundup op hun eigenschappen. Het septuagenaire paar werd gediagnosticeerd met de meest voorkomende vorm van non-Hodgkin lymfoom, diffuus groot B-cel lymfoom, in 2011 en 2015. Nu is het paar op zoek naar schadevergoeding gerelateerd aan het gebruik van Roundup nadat recente studies de populairste herbicide ter wereld hebben gekoppeld kanker.

Courthouse News meldde over de nieuwste ontwikkelingen in de zaak:

Advocaat Brent Wisner, vertegenwoordiger van aanklagers Alva en Alberta Pilliod, speelde video-getuigenis van Monsanto-woordvoerder William Reeves tijdens de rechtbankmaandag, waarin hij erkende dat de leidinggevenden van Monsanto tekstberichten hadden uitgewisseld met toezichthouders die in een commissie van het Amerikaanse milieubeschermingsbureau glyfosaat hadden gevonden. het hoofdingrediënt in Roundup, is niet kankerverwekkend voor mensen. Het juridisch team van Pilliods hoopt dat deze e-mail- en tekstuitwisselingen voldoende bewijs zullen zijn van een heimelijke verstandhouding tussen Monsanto en de EPA om een ​​evaluatie door het Agentschap voor toxische stoffen en ziekteregistratie uit te stellen, een agentschap voor de volksgezondheid verbonden met de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en preventie.

De sms-berichten laten zien dat op 18 juni 2015 de Monsanto-wetenschapper Eric Sachs een sms stuurde naar voormalig EPA-toxicoloog Mary Manibusan, op zoek naar hulp bij het vinden van een contact in het Agentschap voor Toxische Stoffen en Ziektegeschiedenis (ATSDR). Sachs was op zoek om met iemand te communiceren in relatie tot het lopende werk van het bureau om een ​​toxicologisch profiel van glyfosaat, het hoofdbestanddeel van Roundup, te ontwikkelen. De ATSDR begon aan het profiel te werken nadat de International Agency for Research van de Wereldgezondheidsorganisatie concludeerde dat glyfosaat “waarschijnlijk kankerverwekkend was voor de mens”.

In een andere tekst vertelde Manibusan aan Dan Jenkins, Monsanto’s liaison aan Amerikaanse regelgevende agentschappen zoals de EPA, dat hij mogelijk hulp nodig heeft “om alles te doen wat we kunnen om te voorkomen dat een binnenlandse IARC met deze groep plaatsvindt”, in verwijzing naar de ATSDR. Op 23 juni 2015 schreef Jenkins aan zijn collega’s van Monsanto hen op de hoogte dat Jack Housenger, directeur van het Office of Pesticide Programs van EPA, het rapport zou vasthouden.

ATSDR-directeur en Branch Chief hebben Jack Housenger (directeur van het Amerikaanse kantoor voor bestrijdingsmiddelenprogramma’s) beloofd hun rapport in de wacht te zetten totdat EPA zijn voorlopige risicobeoordeling (PRA) voor glyfosaat publiceert”, schreef Jenkins.

Toen Reeves hem over deze teksten ondervroeg door de advocaten van Pilliods, bevestigde hij dat de sms-berichten authentiek waren, maar verklaarde hij: “Ik heb nog nooit iemand in de EPA horen zeggen dat ze ATSDR zouden gaan vertellen wat ze moesten doen.”

De getuigenis van Reeves komt een week nadat Dr. Dennis Weisenburger getuigde dat jaren van sproeien met Roundup waarschijnlijk het lymfoom van de Pilliods veroorzaakte. Dr Weisenburger getuigde dat Alberta naar schatting 279 keer en Al 729 keer Roundup gebruikte, beide zonder beschermende uitrusting te dragen.

“Het is geen moeilijk telefoontje”, zei Weisenburger in de getuigenbank en verklaarde dat het gebruik van Roundup meer dan twee dagen per jaar het risico op het ontwikkelen van non-Hodgkin lymfoom verdubbelt.

De Pilliods-rechtszaak zal naar verwachting de komende weken aflopen, terwijl de advocaten van Monsanto volgende week beginnen met hun kruisverhoor.

De zaak is het derde rechtsgeding dat de afgelopen twee jaar tegen Monsanto is aangespannen. In 2018 ontdekte een Californische jury dat Monsanto’s Roundup een bijdrage leverde aan kanker in DeWayne Johnson, voormalig schoolmeester. In dat geval speelde bewijs van bedrijfsmisbruik een belangrijke rol in de beslissing van de jury. In augustus 2018 ontving Johnson $ 289 miljoen nadat een jury vond dat Monsanto hem en andere consumenten niet op de hoogte bracht van de gevaren van Roundup. Bovendien is onlangs een jury in San Francisco gevonden dat Monsanto’s Roundup onkruidverdelger een belangrijke rol speelde in het bijdragen aan de 70-jarige Edwin Hardeman’s kanker. Hardeman gebruikte Roundup al decennia lang op zijn eigendom van Sonoma County van 56 hectare voordat hij in 2015 werd gediagnosticeerd met non-Hodgkin-lymfoom. Het unanieme oordeel concludeerde een rechtszaak die de toekomst zou kunnen bepalen van duizenden vergelijkbare rechtszaken tegen biotechnologie gigant Monsanto.

Lees verder bij de bron: Zero Hedge

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
tesla fik brand af

Je kan beter niet naast een Tesla parkeren!

brand 1556018445

De ondergrondse veenbrand breidt zich langzaam maar zeker verder uit