in ,

“Valsemunterij” op deze schaal heeft zich nog nooit eerder voorgedaan

Het is maar goed dat de centrale over een digitale “fiat” drukpers met een onbeperkte capaciteit beschikken. Anders zou het grootste deel van onze planeet al flink ontbost zijn geraakt. Gelukkig is dat niet het geval want anders zouden velen er intussen wel wakker van hebben gelegen! Het is maar goed dat de centrale banken over een digitale “fiat” drukpers met een onbeperkte capaciteit beschikken. Anders zou het grootste deel van onze planeet al flink ontbost zijn geraakt. Gelukkig is dat niet het geval want anders zouden velen er intussen wel wakker van hebben gelegen!

Permanente leningen

Sinds 17 september j.l. gaat er wekelijks opnieuw voor een kleine $700 miljard in de vorm van permanente leningen “over de toonbank”. Iets dergelijks vond ook plaats ten tijde van de ‘collapse’ in 2008 en volgende jaren oplopend tot biljoenen dollars die elke 2½ jaar werden doorgerold. Overigens zonder enige autorisatie van het Congres of welk instituut dan ook! Vergeet evenmin dat voor volgend jaar het Amerikaanse militaire budget genietend van dezelfde “drukpersvrijheid” voor een “te verwaarlozen” $718 miljard in de boeken staat.

Diverse kritieken

Een dergelijke omvang van “valsemunterij” heeft zich nog nooit eerder voorgedaan! Deze permanente leningen dragen thans nog een rente van 2% en zijn volgens Pam en Russ Martens van het financiële nieuwsstation Wall Street On Parade bestemd voor buitenlandse banken die gelden als een counter party risico voor de Amerikaanse banken. We hebben het in dit kader in het bijzonder over het beheersen van talrijke riskante derivatenproducten, een permanente zorg zonder noemenswaardige checks and balances! Tot dusver is er nog geen sprake van een implosie geweest maar is dat een garantie? Hierover bestaat veel zorg!

Back to the future

Intussen laat de Fed balance sheet met de zgn. not QE ad $200 miljard per maand een ongekend snelle stijging zien vanaf de afbouw vorig jaar. In dit tempo staan we binnen de kortste keren weer op het vorige hoogtepunt van $4.200 miljard (met de nodige nullen!) en daarbij zal het naar het zich laat aanzien nu stellig niet blijven!

Koopkrachtdiefstal

In deze parade liet ook scheidend ECB president Draghi zich bepaald niet onbetuigd middels de opstart van een doorlopend opkoopprogramma (QE) vanaf november aanstaande van een “bescheiden” €20 miljard per maand zonder een einddatum in het vooruitzicht te stellen. Daarbij laat hij opvolger Lagarde met “de gebakken peren” achter. Dit om zijn geboorteland Italië en andere zwakke(re) eurobroeders “uit de rentewind” te houden. Deze “démarche” laat zien dat er aan de meegegeven richtlijnen van de ECB hier en daar nog wel wat valt bij te schaven, want ook dit blijft “koopkrachtdiefstal” van de eerste orde!

Roepende in de woestijn

Zelfs de Secretaris-Generaal van de VN deed een dringend beroep op alle centrale bankiers, het IMF en de om alles in het werk te stellen om een potentiële crisis af te wenden. Nog een roepende die zich in deze woestijn schaart. Mervyn King, het vorige hoofd van de Bank of England, gaf in een verklaring de boodschap mee ‘it is time for the Federal Reserve and other central banks to begin talks behind closed doors with politicians to make legislators aware of how vulnerable’ (kwetsbaar) zij zijn bij het uitbreken van een nieuwe crisis. Die kwetsbaarheid dient uiteraard niet naar buiten te worden gebracht! Maar dit heeft alles van “mosterd na de maaltijd”.

Vraagteken

McKinsey & Company benadrukte in hun jongste Global Banking Outlook dat meer dan de helft van alle banken ter wereld in de gevarenzone verkeert en niet in staat is zich te herstellen van een nieuwe crisis. Hun zwakke vermogenspositie is nog altijd te wijten aan een te lage vermogensratio en voorts een neergaande economische conjunctuur met dalende inkomsten mede als gevolg van een lagere rente. Alleen fusies en overnames zouden mogelijk als laatste redmiddel nog enig soelaas kunnen bieden. Vraagteken! Duidelijk is dat het voor de centrale bankiers meer dan ooit “pompen of verzuipen” is. Middels M(odern) M(onetary) T(heory) in combinatie met ZIRP en NIRP rentes als allerlaatste redmiddelen hoopt men het systeem vooralsnog gaande te houden.

Voordelen MMT:

Het ‘out of thin air’ (gratis) in het circuit pompen teneinde het systeem gaande te houden – verreweg de beste systeem heroïne

Stimuleren van economische groei (teneinde de schulden te kunnen aflossen??)

“Handig instrument voor politici die hun volgende termijn hopen te halen door te kunnen laten zien dat het economisch goed blijft gaan c.q. beter wordt, waartoe alle middelen (MMT) geheiligd zijn; niet toevallig hebben o.m. de Duitse en Nederlandse centrale bankiers hiertegen verzet aangetekend, terwijl opportunist Trump gesecondeerd door zijn adjudanten hiervan de grootste (openlijke) voorstander is.

Nadelen:

Als deze geldstroom eenmaal op gang is gekomen, blijkt dat hieraan geen ontkomen meer is tenzij een nieuwe centrale bankpresident ‘the guts’ heeft hiermee te stoppen (Powell); hij zal ongetwijfeld weten dat geld bijdrukken niet echt bijdraagt tot meer productie, een hogere bezettingsgraad en/of meer afzet; het beste voorbeeld hiervan is Japan met een schuld/BBP quote van >250% en een voortmodderende

Voorts als de ‘money supply’ (geldhoeveelheid) verdubbelt zonder dat er van een noemenswaardige productie/consumptiegroei sprake is, is er wel sprake van halvering van de koopkracht en een synchrone daling van de waarde van de onderliggende munt; dit is het basisprincipe van (hyper)inflatie; zolang dit geld niet in het economisch circuit verkeert, blijft die inflatie uit

Bij het openzetten van de geldpers is er veeleer sprake van een dan van een economisch proces, in het kader waarvan alle middelen geheiligd zijn

Als gevolg van de zeer lage rente worden alle vermogensklassen bij gebrek aan risicobesef tot in de klucht in waarde opgestuwd terwijl vooral de spaarders en worden geofferd die toch (!) als kapitaalverschaffers dienen

Gevolg: misallocatie van kapitaal en arbeid; door vergroting van de geldhoeveelheid wordt “het probleem” niet opgelost maar juist aangewakkerd! Het onderstaande zakenvertrouwen spreekt voor zich!

Welke groei

Samengevat kun je stellen dat MMT een alternatieve en onbewezen poging is om groei te verwezenlijken zonder dat er van een consistente economische groei sprake is. Wat in wezen nodig is, is schuldafbouw maar daartoe leent zich het huidige monetaire “gewrocht” niet! Het moment van schuldafbouw was in feite al gepasseerd ten tijde van de crisis van 2007/8. De uitgang van het huidige monetaire systeem bevindt zich aan de ingang van Zombieland…….

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Clara
1 jaar geleden

Volg X22 report in amerika op YT, met de uitleg in de epsodes met een a nummer hoe trump en de patriots werken om de dollar terug aan de goudstandaard te koppelen. Dat doen ze heel degelijk en doordacht.Wanneer de dollaar weer op goud gebaseerd is geraakt verliest de fed de globale controle en valt het bankenkartelkaartenhuis om. Ze noemen het – de overgang naar een people’s economie.

Mario
1 jaar geleden

De vorming van het geldkartel Federal Reserve System is voorafgegaan aan een lange reeks
kunstmatige “crises”:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recessions_in_the_United_States
In 1913 Amerika was gaar gebraden voor een “oplossing om een einde aan alle crises te maken”. Dat was de Federal Reserve, een private geldmonopolie dat eerst Amerika en dan de wereld in een schulden gevangenis heeft opgesloten.

Het huidige geldsysteem geeft de grote bankiers alle instrumenten in hand om de economie te laten groeien of krimpen. Onze economische vrijheid is beperkt omdat de eigenaren van het geldsysteem bepalen hoeveel geld en schulden de economie heeft. Maar er is nog vrijheid binnen dit systeem om te bepalen hoe een ondernemer zijn activiteit inricht, of voor een consument in de keus van zijn aankoop.

Zelfs deze minimale economische vrijheid is te veel voor de grote bankiers. Ze willen een nieuw systeem hebben om elke koop/aankoop door een fijne kam te trekken en te bepalen per individu wat gekocht mag worden, voor welke prijs, van wie, hoe veel, enzovoorts. En net zoals in 1913 zal dit nieuw systeem “nodig” zijn om nieuwe “crises” te voorkomen. Nieuwe motivaties zullen zijn dat “het beter is voor het milieu”, “het is om onze pensioen veilig te stellen”, en nog meer van zulke onzin. De “oplossing” zal gebaseerd zijn op 3 pilaren:
– de blockchain technologie;
– kunstmatige intelligentie logica, big data;
– de inwendige chip – 666.

Om dit te kunnen realiseren moet eerst een “crisis” gemaakt worden zo diep, zo lang en zo ondragelijk dat de “oplossing” met de 3 ingrediënten acceptabel zou zijn (net als in 1913 met de introductie van de Federal Reserve). Daarom wordt het huidige systeem bewust gesloopt met negatieve rente.Wie zich zorgen maakt over zijn pensioen of spaarpot zou eerst het ontstaan van het huidige geldsysteem moeten aanschouwen om de verschijning van de logisch onverklaarbare negatieve rente te begrijpen en het doel daarvan te identificeren.

Mario
1 jaar geleden

Moderne Monetaire Theorie
MMT is een rookgordijn en een vals verhaal.
1. MMT gaat ervan uit dat de staat geld uitgeeft. Nee, de staat geeft geen geld uit, de staat leent geld. Volgens de wet kan geld alleen worden uitgegeven door de Fed en door banken en alleen als schuld.
2. Het echte doel van MMT is om de aandacht af te leiden van de echte problemen met het private geldsysteem: geen dekking voor de rente. Alle geld wordt uitgegeven als schuld en dekt alleen de hoofdsom. De verschuldigde rente wordt betaald door de hoofdsom van de latere kredieten te verhogen. Dit voedt inflatie en eeuwige schuld.
Helaas is de schuldengevangenis voor velen niet zichtbaar.

GroenLinks en CU: narcose voor operatiepatiënten is slecht voor milieu

Nieuwe en corrupte president ECB Lagarde wil dat Nederland meer investeert