in , ,

De massa zal inzien dat hun pensioen en spaargeld worden misbruikt om een failliet fiat geldsysteem te redden van de ondergang

pensioen 1563525556
Tumisu / Pixabay

Veel economische analisten vragen zich af waarom de huidige groeiperiode zo lang duurt. Niet dat we een hoge groei kennen van 3 tot 4 procent, zoals in vorige decennia heel gebruikelijk. Maar toch, de inflatie blijft laag en de rente ook. Dat heeft alles met elkaar te maken.

Centrale banken hebben de rente omlaag gemanipuleerd om reden dat ze graag wat meer inflatie willen zien. Al jaren sukkelen we met een inflatiepercentage van beneden de 2 procent. De ECB ziet liever 3 tot 4 procent inflatie bij een  rentepercentage van 1 tot 2 procent. Zou beter zijn voor het verdienmodel van de banken.

Maar de aloude gedachte van monetaire beleidsmakers is om de groeiende schuldenberg weg te inflateren. Als de geldontwaarding beweegt met hogere percentages dan zal de schuldenberg verhoudingsgewijs lager uitvallen. Er van uitgaande dat de schuldenberg minder hard groeit bij hogere rentepercentages.

Van inflatie naar deflatie

We zien nu al jaren een gevaarlijk stijgende schuldenberg die procentueel elk jaar hoger wordt in verhouding met het mondiale BBP. In Nederland is de schuldenberg uitgedrukt in percentage van het BBP gedaald. In andere meest zuidelijke lidstaten van de EU weer niet. Heeft te maken met aflossen van oude schuld met nieuwe schuld. En nieuwe investeren die een lagere rente kennen. Het zijn de gevolgen van de lage rentepolitiek.

Oude schuld aflossen met nieuwe schuld en gelijk vooral goedkoop investeren, nu het nog kan. Je creëert daarmee zombiebedrijven en een stevige concurrentie. Dat geeft neerwaartse druk op de prijzen en een lagere inflatie. We zouden zelfs kunnen spreken van een stukje deflatie onder invloed van lage prijzen van goedkope winkelketens. Winkels als de Action en Primark puilen uit. Dure winkelketens zoals Hudsons Bay gaan op de fles.

Overstappers naar lage rente

Tegengesteld zien we inflatie in de huizenprijzen. Vastgoed en aandelenmarkten gaan nog altijd omhoog door de extreem lage rente. Hoe lang gaan we dit maatschappelijk volhouden. Sommige analisten vragen zich af waarom het huidige tijdvak van economische groei zo lang duurt. De oorzaak is natuurlijk die extreem lage rente. Maar de huidige voordelen daarvan houden een keer op. Hoe langer dit tijdvak duurt, hoe minder voordelen we genieten. Na een poosje worden de nadelen zichtbaar.

Ik zie ze nu al maar momenteel kunnen we nog spreken van een mix van voor- en nadelen. Wat te denken van de woningeigenaren met een hypotheek. Steeds meer huizenbezitters genieten van het enorme rentevoordeel van hun nieuwe rentevaste periode. 20 Jaar vast is nu erg populair. Men veronderstelt dat de lage rente niet blijvend zal zijn.

Lees ook:  Rutte is Pinokkio zonder enig verstand

Profijt lage rente oudere huizenbezitters

We zien al een aantal jaren de gevolgen van de flink lagere maandlasten van woningeigenaren. Elk jaar zien duizenden huizenbezitters hun inkomen op die manier stijgen. Ze geven meer uit en voorzien de kleine aannemers van opdrachten. Doordat de overwaarde flink hoger ligt is het mogelijk voor tienduizenden euro’s te investeren in uitbreiding en verbouwing.

Hypotheek hogerop is geen probleem als er 100.000 of meer is “verdiend” met stil blijven zitten. Toch zal het voordeel van oversluiten langzaam verdwijnen. De lage rente is al een paar jaar stabiel en is de laatste jaren slechts mondjesmaat gedaald. Sommige mensen kwamen vanaf 6 procent naar een nieuwe rente van 1,5 tot 2 procent. In 10 jaar tijd is de rente hard gedaald en in die periode hebben “oudere” huizenbezitters economisch geprofiteerd.

Lage rente kent zeker nadelen

Maar helaas niet de starters. Deze betalen de hoofdprijs en lopen de kans dat bij een aanstaande recessie de huizenprijzen flink gaan dalen. Ook zal na enige jaren de hausse voorbij zijn van de overstap naar lage rentetarieven. Of we dan een status quo ingaan waag ik te betwijfelen. De voordelen van lage rentetarieven zijn straks uitgewerkt.

Dan gaan we aanlopen tegen de nadelen die ik vaker heb benoemd. De aantasting van de spaartegoeden en pensioenreserves door de lage rente, of beter gezegd nul-komma-nul en negatief op hoge deposito’s en Europese staatsleningen. We gaan mopperen op de gevolgen van het repressieve beleid van centrale banken die hun doelstelling van een hogere inflatie niet hebben bereikt.

Omslag komt onverwachts

Waar we tegenaan kijken zijn opgeblazen bubbels. Een beurshausse, woningmarktcrisis voor jonge generatie, angstaanjagend hoge schuldenberg, kortingen op pensioenen, interen op spaargelden, en uiteindelijk de neergaande spiraal door lagere consumentenbestedingen. De voordelige effecten van lage rentetarieven slaan om naar de lang verwachte negatieve effecten. De grote vraag is hoelang zo’n overgangsfase duurt.

We hebben het niet eerder meegemaakt dat de massa moet bloeden voor het riskante beleid van monetaire beleidsmakers. We hebben zoveel mogelijk willen profiteren van de lage rente. Liefst zo snel mogelijk want de rente ging in het verleden altijd weer omhoog als een recessie voorbij was. Na de laatste kredietcrisis van 2009/12 is verzuimd de rente te verhogen en de schuldenberg af te lossen.

Bedrog van monetaire beleidsmakers

Het is een soort “gentlemen’s agreement” dat rentetarieven omhoog gaan als er weer een opleving is van economische groei. Zo was altijd de marktwerking in een normaal functionerend monetair stelsel. Nu is het anders en is een “herenakkoord” verbroken. Ik denk dat de sanctie op het niet nakomen van dit soort afspraken zich gaat uiten in maatschappelijke onrust. Kwestie van tijd dat ook de massa wakker wordt en met hetzelfde simpele verstand als van deze auteur gaat inzien dat we zijn bedrogen door monetaire beleidsmakers.

Ze zijn ingepalmd door de machtige multinationals die met hun elitaire beleggers in een tijd van globalisering zowel de politiek alsmede centrale banken geheel onder de duim hebben. Het goedkope geld van centrale banken is voornamelijk opgeslokt door de financiële markten en kwam duidelijk niet in de reële economie terecht. Getuige de ontevredenheid onder de massa.

Volkstuintje

De massa zal inzien dat hun reserves worden misbruikt en moeten dienen om een failliet fiat geldsysteem te redden van de ondergang. Kwestie van tijd. Kijk eens buiten de mainstream media om hoeveel sociale onrust er bijvoorbeeld in Frankrijk is. En hoeveel afgelegen dorpen in Spanje zelfvoorzienend zijn geworden door de euro los te laten en  met ouderwetse ruilhandel voorzien in hun levensonderhoud.

De tijd komt dat wij in ons polderlandje massaal het land gaan bewerken dat vertrekkende boeren achter laten. Steden en dorpen gaan we omranden met volkstuintjes. Het overschot van de oogst gaan we onderling verhandelen of verruilen. Een appel voor een ei. De grote ommekeer en terug naar de evolutie. Weg met het grootkapitaal, terug naar de natuur. De redding van onze opwarmende planeet is nabij.

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Nieuwe griepprik beschermt teg

Wordt het coronavirus de Mexicaanse griep pandemie hoax op herhaling?

55e4d4404a55ab14ea898675c6203f78083edbe25a57784c752f73 640 datalek

Nederland is koploper met de meeste GDPR-datalekken