in , , ,

We gaan helemaal niet van gas af: Wiebes geeft startsein voor bouw gasmengstation

Vandaag geeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en het startsein voor de bouw van een mengstation voor in Zuidbroek. In deze installatie wordt uit de lucht gewonnen en gemengd met hoogcalorisch gas.

Zo ontstaat laagcalorisch gas wat wél bruikbaar is voor Nederlandse consumenten en bedrijven.

Dit is één van de maatregelen die ervoor zorgt dat het Groningenveld al in 2022 kan sluiten. Zuidbroek levert vanaf 2022 jaarlijks 7 miljard kubieke meter bruikbaar aardgas op.

De opening van de bouw van de installatie van Gasunie verricht Wiebes vandaag onder andere samen met de CEO van Gasunie, de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Midden-Groningen. De ceremonie is het heien van een eerste paal.

Het hoogcalorische gas voor het mengstation in Zuidbroek komt uit het buitenland en uit kleine gasvelden in . De installatie haalt lucht naar binnen en scheidt stikstof en zuurstof.

De zuurstof verlaat de installatie en de stikstof wordt bij het hoogcalorisch gas gevoegd. Het resultaat is laagcalorisch gas, ook wel pseudo-Groningengas genoemd, wat te gebruiken is door consumenten en bedrijven.

In Nederland hebben we de komende jaren nog aardgas nodig in het kader van de . We koken en verwarmen onze huizen bijvoorbeeld vaak nog met aardgas en hebben nog te weinig duurzame om nu al helemaal zonder aardgas te kunnen.

In 2022 gaat het mengstation in Zuidbroek van start en komt het eerste gas uit de installatie beschikbaar. Het maakt een reductie mogelijk van het Groningengas van ongeveer 7 miljard kuub per jaar, tot 10 miljard in een koud jaar.

Dit is bijna 30% van het binnenlands verbruik. Het nieuwe mengstation komt te staan naast een bestaande installatie en gaat circa 500 miljoen euro kosten.

Lees verder bij de bron: Rijksoverheid.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Overheid slaat plee figuur met warmtepomp !!!!
11 maanden geleden

Dat bij mengen van stikstof gebeurt nu al bij hoogcalorisch gas … Dat is niets bijzonders. En als minder Gronings laagcalorisch gas wordt gebruikt en meer Russisch gas dan moet er wat meer stikstof bij.

Wat de NL regering niet noemt is dat zij enorm eigenwijs is geweest en niet heeft geluisterd naar experts en dat zij daarom nu een draai maakt van 180 graden.
En die experts zullen ook wel gezegd hebben dat tot dat de overstap naar Thorium LFTR (of een nog betere oplossing) wordt gemaakt het gebruik van aardgas een prima oplossing is.

Precies wat iedere ingenieur met een beetje ervaring in energie al veel eerder had voorspeld. Mijn dringend advies aan de Nederlandse overheid: gooi wat juristen en geschiedenis leraren uit de regering en zorg dat de overheid die kennis in huis heeft. Nu slaat de overheid/regering een plee figuur en staan er duizenden huizen zonder een gasleiding en een dure niet werkende warmtepomp !!!!

Vangils
11 maanden geleden

Mooi toch noem het kwiebes gas

Joshua
11 maanden geleden

Als men vroeger zo’n idioot was zo als de hedendaagse politici kon je naar je baan fluiten ,tegenwoordig worden die idioten dik betaald en er wordt nog op gestemd ook!!
Hoogopgeleide nietsnutten die het voor het zeggen hebben in dit steeds pienter wordende land!

Alberto Stegeman krijgt geldboete voor plaatsen nepbom in legerbasis

Europese patriotten manifesteren tegen Turkse aanval op Europa