We leiden jongeren op tot hooggeschoolde werklozen met schulden

In 1960 was één procent van de volwassen Nederlanders hoogopgeleid, inmiddels is dat 27 procent van de beroepsbevolking. En we zijn er nog niet, want de EU-lidstaten hebben afgesproken dat veertig procent van de jongeren in 2020 een diploma van het hoger onderwijs op zak moet hebben. Filosoof Klaas Mulder vindt dat een dwaas plan, waarvoor geen onderbouwing is te vinden, schrijft hij in Pakkenproletariaat.

Nieuwe technologie zal in de nabije toekomst tal van banen voor hoogopgeleiden overbodig maken. We zijn dus jongeren aan het opleiden voor een toekomst als hooggeschoolde werkloze, als ‘pakkenproletariër’.

Het kan verfrissend werken als een logisch en consistent denkend filosoof een blik werpt op een min of meer gesloten discipline. De economie is er zo een. Dagelijks slaan economen ons in de media om de oren met hun wijsheden: we moeten nóg meer lenen om de economie op gang te brengen, de overheid moet banen creëren en de binnenlandse consumptie aanjagen, dan komt alles weer in orde. Het valt voor een buitenstaander helemaal niet mee om te doorzien dat die boodschappen in een wetenschappelijk jasje vaak politiek gekleurd zijn.

Mulder – docent social work aan de Hogeschool Utrecht – verdiepte zich als betrokken leek in de economie. Hij kwam tot de conclusie dat we voornamelijk bezig zijn met het verplaatsen van geld en werk, zonder dat we er beter van worden. Met belastinggeld houden we een leger vrijgestelden op de been. Dat is al erg genoeg, want belastingheffing gaat ten koste van innovatieve investeringen in productiesectoren die al dat geld moeten opbrengen. Daarbovenop lenen we dan ook nog eens miljardenbedragen om miljoenen (semi-)ambtenaren tegen hoge salarissen aan het werk te houden. ‘Tijdreizen’ noemt Mulder het: we halen de toekomst gewoon een eind naar voren, want we geven nu uit wat onze (klein)kinderen straks terug moeten zien te verdienen.

Lees verder via We leiden jongeren op tot hooggeschoolde werklozen.

 

Foto via euroac49

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Steuntje in de rug om mijn missie mogelijk te houden?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50, Lege Tikkie

Reageer mee...

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close
%d bloggers liken dit: