in ,

Wereldhandel komt knarsend tot stilstand en niemand die het ziet

Het afgelopen weekend is er voor het eerst geen enkel vrachtschip gesignaleerd op de Atlantische Oceaan. Terwijl wereldwijd de beurzen bezig zijn aan hun vrije val stagneert de wereldhandel.

Vrachtschepen liggen aan wal en wachten op voldoende goederen om de oversteek te maken. Een reder vertelde aan website Zerohedge dat hij momenteel geen schepen op zee heeft. Zou hij toch uitvaren dan betekent dit een onherroepelijk verlies.

Vesselfinder
vesselfinder.com

Wanneer we de maritieme trackingwebsite Vesselfinder raadplegen zijn we getuige van een uitgestorven oceaan. De handel tussen en Noord Amerika is volledig tot stilstand gekomen. De Baltic Dry Index, een graadmeter van het vervoer van belangrijke grondstoffen over zee, was sinds de vorige maand al op een record-dieptepunt en is de afgelopen week nog verder gezakt.

De doodsimpele reden is dat er nog steeds weinig of geen vertrouwen is in economisch herstel. Retailers houden de voorraden minimaal op peil. Op hun beurt hebben fabrikanten weinig te produceren en worden er geen grondstoffen besteld. De vrachtschepen blijven nu voor anker.

De wereldeconomie zakt langzaam weg. De een na de andere luchtbel stijgt op uit het drijfzand. Met draaiende geldpersen hoopt de Europese zich een weg uit de malaise te drukken terwijl op hetzelfde moment de beurzen wereldwijd kelderen. Met name in China vindt al enkele maanden een heftige correctie plaats. De banken hebben daar te horen gekregen dat ze geen Amerikaanse dollars meer mogen kopen en tal van Chinese miljardairs zijn spoorloos verdwenen. Ook vandaag doken de beurzen weer diep in het rood.

In 2008 tijdens de start van de financiële crisis gebeurde iets soortgelijks. Drie dagen lang lag de wereldwijde scheepvaart stil omdat rederijen niet zeker wisten of de ontvangers wel kredietwaardig genoeg waren. Die crisis werd in de VS afgewend door een enorme hoeveelheid geld bij te drukken. Het was een tijdelijk uitstel van executie. Een volgende financiële crisis zou wel eens veel heftiger kunnen zijn.

Let de komende tijd op lege schappen in je supermarkt.

Zerohedge, “Nothing Is Moving,” Baltic Dry Crashes As Insiders Warn “Commerce Has Come To A Halt

Lees verder bij de Bron: wordt het toch nog gezellig

20160111

De baltic dry index staat op dit moment van schrijven op 402. Deze bewegingen hebben we eerder gezien rond 2007 maar niet zo laag als nu…

Zoals het er nu uitziet komt de crisis dubbel zo hard terug!

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sem
5 jaren geleden

.
In Nederland trekt de Economie juist aan – volgens Mark Ritte

.Anne
5 jaren geleden

Het huidige economisch neoliberaal rampensysteem -het marktsysteem volgens Friedman laat men expres op de klippen lopen. Dit systeem lijdt tot oorlog. Dat is precies wat de VS nodig heeft “oorlog” daar leeft de VS van. Daarna krijgen we weer een marshall plan !!! dat is precies wat de VS wil. Snap je dat daardoor de banken en de politieke Elite alles in hun macht krijgen? Als gevolg van dit 1e “marshall plan” hangen wij nu nog allemaal aan het infuus van de USA. Dat land leeft van oorlog / ellende- daar drijft hun economie op. uitzuigers zijn het. Tegen die tijd is de wereld bevolking gedecimeerd door de vele lokale oorlogen en voortdurende crisis.

De EU, VVD en PvdA brengen ons: Taharrush/massa-aanranding

Tekort aan bijstandsgerechtigden voor gesubsidieerde commerciële banen dreigt