in , ,

Wijkt u af? Dat bepaalt de camera!

via trouw.nl

Bewakingscamera’s in het straatbeeld zijn we inmiddels wel gewend. Wat verandert er nu die camera’s steeds slimmer worden?

Op het beeldscherm verschijnt een cirkel rond een man die de tas in zijn hand zojuist heeft overgenomen van iemand die hem passeerde. Dat is door de bewakingscamera opgemerkt en bestempeld als verdacht.

Het beeldfragment komt uit een promotiefilmpje van TNO over hun zogenoemde ‘Hostile intent technology’: software die ervoor zorgt dat bewakingscamera’s automatisch afwijkend gedrag kunnen herkennen. Denk aan iemand die een dikke jas draagt in de zomer, een groep mensen die ergens rondhangt, of dus het overgeven van een tas in de doorloop.

Dat er bewakingscamera’s hangen in stadscentra, op stations, vliegvelden of in winkelcentra zijn we inmiddels wel gewend: volgens cijfers van het ministerie van veiligheid en justitie zijn er momenteel zo’n vijfhonderd politiecamera’s, 3300 gemeentelijke apparaten en 50.000 camera’s voor ov- en verkeerstoezicht. Tel daarbij nog zo’n anderhalf miljoen particuliere bewakingscamera’s op. Die apparaten, met name op bedrijventerreinen, zijn steeds vaker verbonden met de meldkamer van de politie. Is er iets verdachts te zien, dan wordt het beeld automatisch doorgestuurd.

Wat betekent het dat de apparaten in openbare ruimtes steeds slimmer worden? Nu ze niet alleen registreren dat een man een lange baard heeft of een groep mensen slaags raakt, maar ze ook het gedrag van de passanten analyseren om zo de intenties te voorspellen?

Een van de plekken waar momenteel getest wordt met dergelijke slimme camera’s is Schiphol. De apparaten worden daar ingezet om potentiële terroristen in de menigte reizigers te herkennen. Dat systeem is niet nieuw, ook de Londense metro is ermee uitgerust. Op Schiphol is het de bedoeling dat de bewakingscamera’s afwijkend gedrag detecteren en dan de marechaussee waarschuwen. Bijvoorbeeld als iemand erg lang op de wc blijft, er een koffer wordt achtergelaten, of een groep zich opsplitst.

Een andere proef loopt in het Eindhovense uitgaansgebied Stratumseind, een plek met veel overlast en regelmatig wat opstootjes. De camera’s kunnen onder meer het aantal mensen op straat tellen. Als het druk is, weet de politie dat ze meer agenten moeten inzetten, omdat de kans op gedoe groter is. Ook moeten de apparaten snelle bewegingen detecteren, zoals rennende mensen. Het kan een teken zijn dat er iets aan de hand is.

Blij of boos

Hoe dat allemaal kan? Bewakingscamera’s worden uitgerust met software die redelijk simpele bewegingen kan onderscheiden: er komt een persoon in beeld die een bepaalde route loopt, of er is een samenscholing van mensen. Ook kijkt de software naar de snelheid, abruptheid en de richting van de bewegingen.

Het systeem berekent vervolgens via voorgeprogrammeerde formules wat er waarschijnlijk aan de hand is: behoort die beweging eerder toe aan een blij of aan een boos persoon? Waar het om gaat is dat de software weet wat normaal is en dus wat afwijkt. Rent iemand over het stationsplein dan is dat niet vreemd, maar op een industrieterrein midden in de nacht is er mogelijk iets aan de hand.

Ziet de camera gedrag dat afwijkt van het patroon, dan kan het systeem een signaal doorgeven aan de marechaussee, de politie of andere toezichthouders. Dat moet vooral een hoop mankracht schelen. Toezichthouders hoeven niet langer actief naar de beelden te kijken, de camera toont pas iets als dat volgens de software nodig is. Zo zou je in potentie tweehonderd camera’s met twee mensen kunnen bekijken.

Lees verder via TROUW.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
breakthesystem1

‘Waanzinnig protest’ lijkt werkelijkheid te worden voor Nederland: Break the System kondigt actie aan

5938043459 5f253bd64d pensioen1

Ga dus snel dood dit jaar: Later sterven berooft gezin terminaal zieke voor 15K pensioen