in , ,

Zal het een EU chaos project worden? EU liberaliseert OV per spoor

e835b40c2efc063ecd0b470de7444e90fe76e6dd1db0144393f8c2 640 spoorlijn

Op 14 december 2016 keurde het de ‘marktpijler' van het 4de spoorwegpakket goed.

Daardoor zal, na het vrachtvervoer, ook het reizigersvervoer in de hele Europese Unie op termijn helemaal opengesteld worden voor privébedrijven die in concurrentie gaan met de openbare spoorwegmaatschappijen.

Binnen vier jaar kunnen private maatschappijen overal opereren, en vanaf 2023 kunnen openbare dat ook. Met de verschillende pakketten werd  het spoor in de voorbije jaren technisch en juridisch ‘rijp' gemaakt voor dit concurrentiebeleid 1.

De ‘marktpijler' werd slechts met een nipte meerderheid goedgekeurd: 354 voor (de meeste christendemocraten van EVP, liberalen van ALDE, conservatieven ECR), 330 tegen (de meeste sociaaldemocraten S&D, radicaal links GUE, Groenen, uiterst-rechts ENF en EFDD). Hadden 23 (vooral Italiaanse) sociaaldemocraten zich niet onthouden en 7 niet vóór gestemd, dan was de tekst verworpen…

Dat de meesten nu tegenstemmen is natuurlijk een goede zaak, het wijst erop dat men ook in die kringen, en nu er her en der op de agenda staan,  begint door te hebben dat de Europese bevolking niet moet hebben van nog meer concurrentie.

Maar het is toch nogal sneu als Kathleen Van Brempt, .a en ondervoorzitter van S&D, nu zegt: “We hebben weinig problemen met de reeds eerder gestemde technische luiken van het Spoorwegpakket”, maar nu verbaasd is dat dit aangewend wordt om de liberalisering door te voeren.

Vakbonden zijn in ieder geval niet blij met deze stemming. ETF, de Europese Transportarbeidersfederatie  ziet dit als een uitnodiging  tot meer sociale dumping in de Europese spoordiensten. Gunther Blauwens, gewestelijk secretaris Spoor van ACOD, centrale voor de openbare diensten van het socialistische ABVV, publiceerde een standpunt dat we hieronder weergeven.

Lees verder via de Bron: andereuropa.org

Dan snappen we nu ook meteen waarom Prorail weer zonodig publiek moest worden na het een tijdje geleden privaat te hebben gemaakt….

Onze politieke kopstukken wisten dit al een tijdje?? Burger betaald toch wel!

Net vers binnen:

Treinreizen wordt ieder jaar kutter en kutter

's Lands favoriete haatbedrijven Prorail, NS en andere vervoerders werken al enige tijd aan het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer. Iedere tien minuten een trein en in 2028 (zucht, dan al) moet dat projectje afgerond zijn. Tot die tijd is het blijkbaar nodig ieder jaar een nieuwe dienstregeling eruit te knallen en is het onmogelijk de treinen een beetje op tijd te laten komen / te laten vertrekken (of de blaadjes van de rails te vegen). Dus: alle treinreizigers ergeren zich continu groen en geel aan de zoveelste hinderlijke onderbreking.

De storingfalerij op het spoor breidt zich onverminderd uit en uit de cijfertjes blijkt dat het rampenvervoer steeds achterlijkere aantallen laat noteren. 2013: 2.294 storingen. 2014: 2.475 storingen. 2015: 2.941 storingen. 2016 (tromgeroffel): 3.024 storingen. Bedenk dan even dat er jaarlijks TWEE MILJARD belastinggeld in het spoor wordt gepompt, maar dat er tevens een gat van 200 miljoen is en dat er tot 2028 flink gesneden gaat worden. Manmanman, wat een……..

Lees verder via de Bron: GeenStijl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e832b40e2af61c3e81584d04ee44408be273ead118b4134596f3 640 diesel

Gesjoemel: Nieuwe dieselauto’s veel vervuilender dan vrachtwagens en bussen

11293055985 4e18bb1b0f Niqab

Marokkaanse boerka/niqab ban: Angst dat islamitische kledij wordt gebruikt voor criminaliteit