Zware criminelen plegen ongehinderd misdaden vanuit de cel

Veroordeelden kunnen vanuit hun cel praktisch ongehinderd doorgaan met hun criminele handel en wandel. Dat blijkt uit een onderzoek van het Openbaar Ministerie, DJI en de politie dat de researchredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nationale Recherche.

Het probleem wordt daarin ‘urgent’, ‘hardnekkig’ en ‘ernstig’ genoemd. Geconcludeerd wordt dat politie en justitie ‘onvoldoende in staat zijn om dit tegen te gaan’.

De onderzoekers volgden 29 gedetineerde topcriminelen. Hieruit bleek dat zij vanuit de cel gewoon doorgingen met mensenhandel, drugshandel, afpersing, liquidaties en beïnvloeden van getuigen. Hoeveel gedetineerden zich hier in totaal aan schuldig maken is niet onderzocht, maar het lijkt om een veel grotere groep te gaan. De recherche heeft het in een eerder onderzoek over 60 tot 70 meldingen van voortgezet crimineel handelen per jaar.

‘Ze gaan gewoon door’

RTL Nieuws onderzocht zelf de zaak van een vrouwenhandelaar die deels vanuit de cel opereerde. Hij hield vijf vrouwen gevangen, slaat ze en dwingt ze tot prostitutie op de Wallen. Hij kon dit maanden voortzetten vanuit de gevangenis. “Telefonisch en tijdens bezoekuren gaf hij zijn handlangers opdracht om de vrouwen aan het werk te houden”, zegt persofficier Eveline Smit. “Heel onwenselijk. Je zet zo iemand niet voor niets vast.”

Volgens advocaat Axel Beijersbergen van Henegouwen worden ook minder zware criminelen geen strobreed in de weggelegd.

Gevangenispersoneel helpt mee

Dit probleem komen de onderzoekers ook tegen. Gevangenispersoneel treedt niet op. Niet zelden werkt het zelfs mee met de criminelen: “Ze knijpen een oogje toe, ze verstrekken privileges en controleren halfslachtig”, zo staat in het rapport. Ook zou het personeel ‘kwetsbaar zijn voor omkoping’.

Lees verder via RTL Nieuws.

Hoeveel sterren geef jij aan dit stuk?
[Totaal: 0 Gemiddeld: 0]

Wil jij bijdragen in de kosten die de website met zich meebrengt?
Dat kan via
iDeal of via PayPal!

Tikkie € 5Tikkie € 10, Tikkie € 25, Tikkie € 50

Heeft dit stuk toegevoegde waarde? Deel en vertel het verder!!

Reageer mee...

Reacties

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Close