in , , ,

Adviseur Van Rompuy waarschuwt voor Europese “dag van afrekening”

Europees Parlement 1556191243
O12 / Pixabay

De komende Europese zouden volgens Luuk Van Middelaar, adviseur van Herman van Rompuy, voormalig voorzitter van de , een belangrijke verschuiving in de machtsbalans van de kunnen laten zien.

In een interview met Euronews, zei de filosoof en historicus dat het politieke centrum dat de Brusselse politiek lang heeft gedomineerd, niet langer kan volhouden, terwijl nieuwe partijen opduiken over het hele continent.

“Het politieke centrum van de grote coalitie kan het niet houden, maar ik denk dat dat goed nieuws is, want je hebt meer dan twee, misschien drie of vier partijen nodig om een ​​Europese meerderheid te bouwen in het volgende Parlement,” zei hij.

“Het betekent dat er minder ruimte is voor backroom-deals tussen de twee grote partijen en een meer open debat over de problemen en tegenstrijdige stemmen in de Europese arena.”

Drijfzand

Tijdens een discussie over de huidige stand van zaken in de wereld, zei Van Middelaar dat conflicterende krachten de al lang bestaande Europese politieke normen onder druk zetten.

“Er is een hele strijd tegen de en de waarden van het liberalisme, de vrijheid van oppositie, van de pers in landen als Hongarije en anderen, waar we het einde nog niet helemaal hebben gezien en waar de dag des oordeels waarschijnlijk zal komen in de komende vijf jaar. ”

Ondanks die waarschuwing blijft Van Middelaar optimistisch over de resultaten van de aanstaande stemming.

“In een democratisch debat moet je de mogelijkheid hebben om het oneens te zijn en toch binnen het systeem te worden geaccepteerd. Daarom kijk ik erg uit naar het volgende en ook hoe de sceptische, nationalistische stemmen zich zullen gedragen,” zei hij.

Lees verder bij de bron: Euronews

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
depression 1552935215

Hoe de EU de mens wil losmaken uit zijn eigen bestaan

verloren 1556193708

De ‘sharia’ in Denemarken: bekritiseer je de islam, dan kunnen je kinderen worden afgepakt