in , ,

AP: UWV liet gevoelige persoonsgegevens beheren door onbevoegden

6161642791 66facce138 UWV1

De heeft in een eigen onderzoek geconstateerd dat het in strijd met de privacywetgeving heeft gehandeld door onder andere onbevoegde medewerkers gezondheidsgegevens van mensen te laten verwerken.

Het gaat specifiek om medewerkers van de afdeling verzuimbeheersing, die toezien op ziekmeldingen in het kader van Ziektewetuitkering. Zij vragen aan werknemers die zich ziek hebben gemeld om gegevens over hun te delen, zodat de vraag om een kan worden beoordeeld. Daarbij is standaard geen (verzekerings)arts aanwezig, terwijl dat volgens de toezichthouder op grond van de wet wel had gemoeten.

Uit het onderzoek blijkt dat uitkeringsinstantie UWV onder andere de persoonsgegevens laat verwerken door verzuimbeheermedewerkers, zodat de controletaak goed kan worden uitgevoerd en er sprake is van een doelmatige inzet van schaarse middelen. Deze redenen zijn volgens de toezichthouder echter onvoldoende om te gelden als gerechtvaardigde uitzondering op de hoofdregel dat dergelijke persoonsgegevens over iemands gezondheid niet mogen worden verwerkt.

Het UWV heeft gezegd zijn werkwijze aan te passen, zodat deze overtreding van de Wet bescherming persoonsgegevens niet meer zal voorkomen. De medewerkers verzuimbeheersing gaan werken onder supervisie van een verzekeringsarts, zodat deze arts verantwoordelijk wordt voor de verwerking van gezondheidsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens gaat nu nog niet over tot handhaving, maar is dat wel van plan als de overtreding blijft voortduren. Eventueel kan de toezichthouder dan overgaan tot het opleggen van een boete.

Lees ook eens verder bij de Bron: Tweakers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
bra 6 1

300.000 jaar oude schedels zetten menselijke geschiedenis op zijn kop

eb33b30a2ef3013ecd0b470de7444e90fe76e7d419b7194392f9c1 640 lantaarnpaal

Ook Scheveningen krijgt slimme lantaarnpalen