in , , ,

Undercover in polen: Polen en Roemenen misbruiken Nederland als uitkeringsgrabbelton

maxresdefault 1

Er wordt lustig op los gefraudeerd met Nederlandse ziekte-uitkeringen. Met behulp van malafide artsen in Polen en Roemenië melden arbeidsmigranten zich massaal ziek, terwijl ze dat helemaal niet zijn. De Nederlandse belastingbetaler wordt voor miljoenen opgelicht.

Heerlijk, hè? Die ongebreidelde arbeidsmigratie uit mede-EU-landen. Waar het welzijnsniveau een stuk lager ligt, maar waar wél volop genoten kan worden van de (veel) hogere lonen en uitkeringen in Nederland. En met name die laatste categorie blijkt bijzonder interessant voor inwoners van Oost-Europa.

Er worden heel wat toeren uitgehaald om daar de hand op te leggen, desnoods door de boel wat te tillen hier en daar. Zelfs doktoren uit Roemenië, Polen en Bulgarije blijken meer dan bereid mee te doen met deze gigantische oplichtingsoperatie, waarbij werknemers worden ziekgemeld terwijl ze beter zijn. En zo worden er – zeker voor de omgeving van Boekarest en Sofia – mooie bedragen uitgekeerd. Dankzij de goedgelovige Nederlandse overheid.

En er kan niet eens bedankje vanaf, hè, van die nep-zieke Oostblokkers. Ongelooflijk:

Opnieuw fraude met UWV-uitkeringen: arbeidsmigranten onterecht in ziektewet

Onderzoek Nieuwsuur:

Arbeidsmigranten frauderen met de ziektewet en opnieuw zijn er problemen met de controle daarop door uitkeringsinstantie UWV, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

Eerder publiceerde Nieuwsuur al over georganiseerde en grootschalige fraude door arbeidsmigranten met WW-uitkeringen. Nu blijkt dat er ook problemen zijn met uitkeringen aan arbeidsmigranten die zich ziek melden.

Vorig jaar kregen 1600 mensen die in Polen wonen een Nederlandse ziektewetuitkering. Ook kregen 150 Roemenen en dertig Bulgaren een Nederlandse ziektewetuitkering. Maar een aanzienlijk deel van die ziektegevallen is dubieus, vertellen uitzendbureaus, juridisch adviseurs en bronnen bij uitkeringsinstantie UWV aan Nieuwsuur.

Er wordt onder meer fraude gepleegd met hulp van Oost-Europese artsen, die ziekteverklaringen afgeven aan mensen die helemaal niet ziek zijn.

De Pool Mikolaj Zajac, wiens bedrijf in opdracht van Poolse werkgevers tienduizenden zieke werknemers in Polen controleert, ziet geregeld gevallen van fraude. “We zien vrachtwagenchauffeurs die in Duitsland zijn ingehuurd en teruggaan naar Polen omdat ze ziek zouden zijn. Maar in Polen werken ze ook weer gewoon als chauffeur.”

Hoe betrouwbaar zijn artsenverklaringen uit Oost-Europese landen? Om te onderzoeken hoe eenvoudig het is om in de ziektewet te komen, namen we de proef op de som met een verborgen camera:

In het Westland werken tienduizenden arbeidsmigranten in de kassen, die met name uit Oost-Europa komen. Een deel van de mensen doet een beroep op een uitkering als ze worden ontslagen of ziek worden. Maar daarbij gaan ook dingen mis.

Michael Mostert levert 1800 uitzendkrachten aan de glastuinbouw, vooral arbeidsmigranten uit Polen. Regelmatig vertrekken zij onaangekondigd naar hun thuisland om zich daarvandaan ziek te melden.

Mostert: “Ik vond in mijn mailbox een Pools geel briefje, een zogenoemde L4-verklaring. Die persoon heeft zich ziekgemeld, met L4. Dat wil zeggen dat iemand geestelijk wat tegenslagen heeft en niet meer kan werken.”

Ernstige bedenkingen

Die L4-verklaring van een Poolse arts stelde dat de werkneemster in kwestie depressief is. Maar van zijn contacten in Polen hoort Mostert een heel ander verhaal. De werkneemster blijkt niet echt ziek, ze doet alsof. “Wekelijks krijgen we ziekmeldingen binnen waarbij we ernstige bedenkingen hebben.”

Mostert baalt daarvan, want hij moet als werkgever voor elke zieke werknemer extra werkgeverspremie betalen. Ondertussen zit de uitzendkracht thuis en krijgt van het UWV een ziektewetuitkering van 70 tot 90 procent van het laatste salaris. De Nederlandse ziektewetuitkering loopt door als iemand verhuist naar een ander EU-land. Dat moet dan wel aan het UWV worden doorgegeven.

Een Nederlandse ziektewetuitkering is voor Poolse begrippen …..

Lees verder bij de bron: INDIGNATIE

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
syric3ab

Rusland tegen Turkije: We kunnen de veiligheid van uw vliegtuigen boven Syrië niet garanderen…

belastingdienst scr1

Alsmaar falende Belastingdienst: Fout in box 3 percentages in aanslag 2019 en voorlopige aanslag 2020