in , , ,

Bankiers staan boven de wet: ING top gaat vrijuit na witwasschandaal

janeb13 / Pixabay

De topbankiers van witwasbank worden niet persoonlijk vervolgd. De schikking van 775 miljoen euro die de bank in september 2018 trof met het wordt voldoende geacht.

Niemand aan de top van ING is verantwoordelijk. Niemand hoeft op te stappen, of ontslagen te worden. De Nederlandsche Bank ‘kon het bestuur van de financiële instelling nog wel toetsen als er sprake is van een redelijke aanleiding‘.

Dat dit nu niet gebeurt is opnieuw een signaal naar de buitenwereld toe. Bankiers staan boven de .

Mijn eed of meineed?

Nochtans bestaan de mogelijkheden om commissarissen en bestuurders persoonlijk te vervolgen. Sinds 2015 moeten topmensen in de bankwereld een eed afleggen. De zogenaamde bankierseed ging wel op 1 april van dat jaar in. Maar waarschijnlijk was dat slechts een aprilvis, een grapje.

Oud-bankier Hans Ludo van Mierlo is de ‘geestelijk vader van de bankierseed.’ Hij deed de aanbeveling in 2008 in zijn boek ’Gepast en ongepast geld’. 775 Miljoen boete lijkt verschrikkelijk hoog maar het is lang niet het maximum dat een mag opleggen.

De Tienprocenters

Iedereen die een beetje het nieuws volgt heeft wel weet van de zogenaamde 1% versus de 99%. Het betreft de haves en de have nots. De superrijken staan zo tegenover de rest van de wereldbevolking. Er zou in theorie een nieuwe ‘klasse’ gecreëerd kunnen worden. De ’10 procenters’. Maar die bestaan nog niet vandaag.

De afkoopwet in de volksmond is eigenlijk een wet op de minnelijke schikking. Overtreders kunnen alzo vervolging afkopen.

Het lijkt op klassejustitie volgens critici. Wettelijk mag de rechter maximaal 10 procent van de omzet van een bedrijf als boete opleggen. Boete, afkoopsom, minnelijke schikking: het loopt allemaal door mekaar in de praktijk. Als het kind maar een naam heeft.

Witwasschandaal: Een niet te versmaden koopje

Tien procent boete zou neerkomen op 1,7 miljard euro. Dat is namelijk de geschatte omzet van ING in de periode waarin de bank en witwaspraktijken pleegde. Dat is tussen 2010 en 2016. Geschatte omzet van 17 miljard euro, want niemand kon of kan blijkbaar achterhalen om hoeveel geld het precies ging.

Zo gezien heeft ING nog bijna een miljard euro omzet over. Het is het hoogste bedrag aan boetes ooit uitgedeeld in .

Maar echt arm zal de bank er niet op worden. Het kan integendeel aanzetten tot blijven risico nemen. Je overtreedt de wet, en als (!) je ooit betrapt wordt, betaal je maximaal tien procent boete. Geen strafvervolging voor verantwoordelijke personen, geen keiharde straf voor je bedrijf of handel. M.i. de moeite waard om gewoon voort te doen zoals je (slecht) bezig was.

Want wat denkt u hier zelf van: ‘Je wil tenslotte wel een boete geven die pijn doet’, verklaart een woordvoerder van het OM.

Desondanks valt het bedrag nog altijd in het niet bij de winst die ING maakt. Alleen al de eerste helft van dit jaar hield de bank onder de streep ruim 2,6 miljard euro over.’

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WeekendDocu: What the Health

De complottheoretici hadden weer eens gelijk: nieuwe documenten vrijgegeven, MKUltra was echt!