in ,

Brussel faalt weer eens hard, ditmaal in de dieselgate

ef35b40c21e91c72d252440dee4a5b97e77fe0d41ab0144396 640 diesel

De Europese Commissie is nalatig geweest door jarenlang geen actie te ondernemen tegen het gebruik van sjoemelsoftware in dieselauto’s terwijl er volop signalen binnenkwamen.

En de EU-lidstaten hebben veel te weinig toezicht gehouden op de auto-industrie en de laboratoriumtesten die de werkelijke uitstoot van schadelijke stoffen op de weg verbloemen.

Die harde conclusies trekt de enquêtecommissie van het Europees Parlement die ‘dieselgate’ het afgelopen jaar onderzocht. Nadat in september vorig jaar duidelijk werd dat diesels van Volkswagen met twijfelachtige software waren uitgerust, bleken veel andere automerken ook trucs uit te halen om op papier te kunnen voldoen aan de milieunormen.

De onderzoekscommissie probeerde afgelopen jaar te achterhalen wie in Brussel iets kan worden verweten. Na het horen van EU-commissarissen, ministers, toezichthouders, keuringsinstanties en topmannen van automerken is het ,,ontluisterend vast te stellen dat dit grootschalig consumentenbedrog zo lang heeft kunnen doorgaan’’, aldus commissielid en mederapporteur Gerben-Jan Gerbrandy (D66).

Oud-milieucommissaris Janez Potocnik heeft excuses aangeboden. Met informatie die hij doorspeelde aan zijn collega Antonio Tajani (Industrie) zou weinig zijn gedaan. Veel betrokkenen bleken zich niet verantwoordelijk te voelen. Sommigen wezen op gebrek aan bewijs, anderen op de betere uitstoottesten die in aantocht zijn.

Gerbrandy spreekt van wanbeleid en het negeren van wettelijke verplichtingen door de lidstaten. Hij wil nader onderzoek naar de Europese Commissie, die ,,duidelijk steken heeft laten vallen.’’ Brussel is onlangs overigens procedures begonnen tegen zeven EU-landen die het gerommel met de testen door de vingers zagen en daarmee hun autofabrikanten uit de wind hielden.

Lees verder via de Bron: Europa Nu

EU een trein die maar doordendert! 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
e832b2072dfc083ecd0b470de7444e90fe76e6dd1bb0134895f0c7 640 Nederland

Waarom Nederland niet meer van Nederlanders is

zorgverzekeraars doolhof 300x201

Je verwacht het niet, tegen de wet in: Meer medische gegevens naar zorgverzekeraars