in ,

Brussel zegt dat EU-wetten voorrang krijgen nadat de Duitse rechtbank uitspreekt dat Europese Centrale Bank haar autoriteit heeft overschreden

EU Dictatorship

Aangezien het Duitse constitutionele hof oordeelde dat de Europese Centrale Bank haar bevoegdheden had kunnen overschrijden met een enorme kwantitatieve versoepelingsinspanning (QE), merkte de EU snel op dat de Europese wet die van de lidstaten overtroeft.

In de uitspraak van dinsdag zei het Duitse Constitutionele Hof dat de Duitse regering het QE-programma, dat in 2015 van start ging en vorig jaar opnieuw werd geactiveerd, niet heeft aangevochten. De rechters in Karlsruhe oordeelden ook dat de stimuleringsregeling, bekend als het programma voor de aankoop van de overheidssector (PSPP), het “evenredigheidsbeginsel” niet eerbiedigde , wat aangeeft dat de centrale bank van de eurozone te ver ging met haar mandaat.

“De ECB slaagt er niet in de noodzakelijke afweging te maken tussen de monetaire-beleidsdoelstelling en de economische beleidseffecten die uit het programma voortvloeien” , luidt de uitspraak.

“Door onvoorwaardelijk de monetairbeleidsdoelstelling van de PSPP na te streven … en daarbij de economische beleidseffecten te negeren, negeert de ECB het evenredigheidsbeginsel duidelijk.”

Woordvoerder van de Europese Commissie Eric Mamer reageerde snel op het besluit en zei dat ondanks de beoordeling van de Duitse rechtbank het blok “het primaat van de EU-wetgeving” bevestigt .

De uitspraak betwist ook de beslissing van de hoogste EU-rechtbank, waarbij de rechters zeiden dat de toetsing van deze laatste “niet begrijpelijk” was. In 2018 oordeelde het Hof van Justitie van de Europese Unie (HvJ) dat het plan van de ECB geldig was en binnen het mandaat van de instantie lag.

Lees verder bij de bron: RT Business News

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
nederlandse vlag 1571219030 e1571219055536

MUST READ!: Valt er wel wat te vieren vandaag?

failliet italie einde van euro

Duitse grondwettelijk hof legt bom onder de Euro, want kritisch over opkoopprogramma ECB