in ,

Burgerinfiltrant over omstreden ‘deals’ met justitie

9222669746 b420bb4080 Burgerinfiltrant1

Politie en justitie in Limburg hebben jarenlang in het diepste geheim zaken gedaan met een criminele burgerinfiltrant, toen dat verboden was. Dat verklaart de infiltrant zelf in een exclusief interview met EenVandaag.

De Limburger speelde een cruciale rol als infiltrant in een geruchtmakende strafzaak tegen een beruchte Belgische maffiaclan. Justitie in Nederland was nauw betrokken bij de afspraken over zijn inzet en onderhandelde met hem over getuigenbescherming.

De criminele burgerinfiltrant, Bart S. treedt voor het eerst publiekelijk naar buiten nu afspraken over zijn veiligheid volgens hem niet zijn nagekomen door de opsporingsdiensten waarvoor hij de afgelopen 13 jaar werkte. Hij wil de Nederlandse staat aanklagen omdat de politie afspraken over bescherming en een nieuwe identiteit niet zou zijn nagekomen en hij nu vreest voor zijn leven. Hij is op de vlucht en zwerft door Europa. EenVandaag interviewde hem op een geheime locatie.

Al jaren in dienst bij politie

Bart S. zegt in het interview dat hij al jaren werkt voor de Criminele Inlichtingen Eenheid van de politie Limburg, die hem in 2001 benadert om informant te worden. Eind jaren ’90 wordt de ondernemer in metaalconstructies opgepakt en veroordeeld voor het opzetten van een XTC-lab. Vanwege zijn goede connecties in het criminele milieu gaat de politie met hem in zee om informatie in te winnen over criminelen in het grensgebied. In 2011 benaderen zijn Nederlandse ‘runners’ bij de politie hem voor een veel grotere rol: als infiltrant in het onderzoek naar het Aquino-netwerk. Een samenwerking tussen de Belgische, Australische en Nederlandse politie. S. moet een drugslijn opzetten vanuit Spanje, samen met de Aquino’s. Hij voert tal van opdrachten uit voor de politie en wordt daarvoor betaald, blijkt uit een 200 pagina’s tellend dossier met emails tussen S. en de politie. Uiteindelijk loopt de samenwerking stuk. Afspraken tussen S. en de politie, over bescherming en een nieuwe identiteit, worden volgens hem niet nagekomen. Ook met de Nederlandse politie komt hij hierover in conflict, reden voor overleg met politie en een officier van justitie.

Lees verder via EenVandaag

 

Foto via Imaginary Museum Projects: News Tableaus cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5780123695 aeb14cd834 lachende rutte1

EU helpt met werkloosheid NL met 1 miljard, weggegooid geld Kabinet wil alleen afbreken

4638981545 f0578a16fe privacy1

Steeds minder privacy, CBP: providers mogen dataverkeer klanten inhoudelijk analyseren