in

China rangschikt alle inwoners: wie slecht scoort, mag trein of vliegtuig niet meer in en dat is nog maar het begin

Met het sociaalkredietsysteem stopt de Chinese overheid alle burgers in een gigantische . Daar worden ze gerangschikt volgens criteria als crimineel gedrag of financieel gesjoemel, maar ook op basis van wat ze zeggen, kopen of doen. De Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming zet enkele voorbeelden van dergelijk gedrag online.

Het systeem is echter niet transparant,mensen krijgen net zo goed slechte punten voor kleine inbreuken, zoals het plaatsen van fietsen op het trottoir, of het aanbieden van verontschuldigingen die als “niet oprecht” worden bestempeld. Het zou vaak niet eens duidelijk zijn waarom iemand überhaupt op een zwarte lijst terechtkomt, laat staan wat eraan te doen valt.

Hoewel op de website van de Nationale Commissie voor Ontwikkeling en Hervorming staat dat de nieuwe regeling pas ingaat op 1 mei, zijn er aanwijzingen dat het gebruik van sociaalkredietscores op binnenlands transport al jaren geleden begon. Begin 2017 liet het Volkshooggerechtshof van weten dat 6,15 miljoen Chinese burgers werden geweerd van vliegtuigen omwille van sociaal wangedrag.

Met artificiële intelligentie, gezichtsherkenning en big data wil China al wat tegen de Communistische Partij ingaat de kop indrukken. China telt nu al zo’n 170 miljoen beveiligingscamera’s, maar de overheid wil dat aantal meer dan verdrievoudigen tegen 2020. Dat zou dan ongeveer neerkomen op bijna één camera per twee burgers. In 2016 werd ook gestart met een database van stemmen, handig voor het afluisteren van telefoongesprekken. Enkele weken geleden raakte bekend dat in Xinjiang burgers preventief werden opgepakt omdat het systeem hen aanduidde als staatsgevaarlijk of niet aangepast aan de maatschappij.

Vorige week testte de Chinese politie nog een slimme AI-bril uit waarmee agenten gezichten en nummerplaten screenden die in realtime door een database van verdachte figuren gehaald werd. Op termijn wil China technologisch in staat zijn om elke binnen de drie seconden te identificeren.

De Nederlandse documentairemaker Ruben Terlou zag in de miljoenenstad Shenzhen onlangs ook een toepassing met gezichtsherkenningssoftware in het verkeer. Hij noemde het “een Orwelliaanse maatschappij” en verwees naar George Orwells boek , waarin de auteur een totalitaire maatschappij beschrijft onder het goedkeurende oog van een big brother. Het volledige sociaalkredietsysteem zou operationeel moeten zijn tegen 2020.

Alles bij de bron; HLN

Lees ook eens verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
EU The NAZI
3 jaren geleden

En de EU is heel hard op weg diezelfde weg te gaan zodat de elite een wereldregering kan vormen …… Trump is hard bezig in de VS de elite aan te pakken en het is nu aan de EU en China om datzelfde te doen! Volg het nieuws in de VS.

Ivo Vlot
3 jaren geleden

Hier zie je duidelijk waar het naar toe gaat, nu in het zogenaamd communistische China, straks ook in het zogenaamd “vrije” westen.

Dit artikel geeft een een afdoende antwoord aan al die dombo’s die zeggen: “Laat ze maar alles van me weten, ik heb immers niks te verbergen?”.

Overigens is het ook al in de VS, “The land of the Free!”al voorgekomen dat een doodonschuldige professor geschiedenis die wel eens een stickie had gerookt in zijn jeugd en wat pro-Cuba leuzen had gejoeld bij demonstraties, ook toen hij jong was, ineens geweigerd werd voor een vliegreis, omdat ergens in zijn dossier deze jeugdzonden stonden genoteerd.
Straks is iedereen de pineut die niet heel precies langs de lijntjes loopt die de regering toestaat, dankzij de toepassing van surveillance technologie en big data.

Straks nog even een nep-referendum, waarbij we voor spek-en-bonen mogen laten weten of we de sleepwet wèl leuk vinden of niet en dan kan het in Nederland en dus ook in Europa los met de steeds verder gaande disciplinering van de burger.

Dit alles wordt de burger verkocht onder het mom van terrorismedreiging, een dreiging die met de bestaande, al ver genoeg gaande middelen, behoorlijk kan worden bestreden.

Een dreiging ook die had kunnen worden voorkomen door niet klakkeloos ten behoeve van de bedrijfswinsten steeds meer arbeid uit islamitische landen te importeren, gevolgd door gezins-immigratie en radicalisering van de moslims die niet kunnen integreren vanwege hun achterlijk geloof.

De dreiging dat je voor van alles, ook voor dingen die je niet gedaan of niet gezegd hebt, een “slechte aantekening” kan krijgen met directe gevolgen voor je vrijheid, je carrière, ik zal het niet lang meer kunnen meemaken, ik ben over een jaar of 10 wel vertrokken.
Maar ik word een tikje bedroefd als ik aan het leven van mijn kinderen en kleinkinderen denk, die maar weer moeten zien hoe ze hier mee om moeten gaan.

Als zo’n dictatuur van big data is gevestigd, zal het een hels karwei worden om er weer vanaf te komen.

Daar zijn al meerdere mooie verhalen over geschreven en films gemaakt. Denk aan de Matrix, maar al veel ouder en minstens zo beklemmend en veel geloofwaardiger: “De dag der Dagen” van Ira Levin (Engelse titel “This Perfect Day”) waarin een dergelijke maatschappij wordt beschreven.

Klassieker is natuurlijk “1984”van George Orwell, waarin de gebruikte technologie nog maar heel primitief is bij wat we nu kunnen inzetten om het burger-vee te bewaken…

Ik wens iedereen veel wijsheid bij het nemen van toekomstige beslissingen over het geven van toestemming aan overheden en bedrijven, om ongelimiteerd gegevens te verzamelen en op te slaan over mensen.

Veel mensen hebben daar geen enkele moeite mee, blijkens het gemak waarmee op Facebook en andere sociale media het dagelijks leven tot in de kleinste details wordt gedeeld…

Tokko

jungleelephant
3 jaren geleden

Schrikbeeld!Dat zou de Eu-maffia ook wel willen!

Dagelijks meer EU: EU-Parlement akkoord met EU Winstbelasting

Ook Rutte misleidt ten behoeve van voor-stem