in

‘CIA en BND luisterden decennialang overheden af, Nederland hielp mee’

stux / Pixabay

De Amerikaanse inlichtingendienst en de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) luisterden decennialang overheden af, blijkt dinsdag uit geheime rapporten van deze inlichtingsdiensten die The Washington PostZDF en SRF in handen hebben.

Het Nederlandse onderzoeksplatform Argos kreeg inzage in deze rapporten en concludeert dat ook de Nederlandse heeft meegeholpen.

Uit de rapporten blijkt dat de CIA en de BND vanaf 1970 in het geheim eigenaar waren van het Zwitserse bedrijf Crypto AG.

Het bedrijf verkocht systemen aan meer dan 120 landen die gebruikt werden om geheime communicatie te versleutelen.

De apparaten van het bedrijf moesten ervoor zorgen dat derden onderschepte communicatie niet konden lezen. Aan bondgenoten leverde het bedrijf veilige apparaten.

Bij andere landen werd het versleutelingsalgoritme aangepast, zodat de CIA en BND de versleutelde berichten van de overheden makkelijk konden ontcijferen.

De Amerikaanse en Duitse inlichtingendienst konden hierdoor de geheime communicatie van overheden inzien, schrijft The Washington Post. Het ging om onder meer die van , Pakistan, India en NAVO-bondgenoten als en .

Ook bracht de verkoop van de cryptosystemen de inlichtingendiensten miljoenen op.

De CIA en de BND wilden niet ….

Lees verder bij de bron: NU.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gaan we weer: VN slaat alarm over vluchtelingenstroom Syrië van ongekende omvang

Hulplijn voor pedofielen miste honderden telefoontjes, nog niet eens de helft is opgenomen!