in , , , ,

Dankzij roaming geregeld door EU: Consumentenorganisaties vrezen hogere belnota

3769463596 f6d5dbc11d smartphone1

Bellen in de EU is vanaf 15 juni mogelijk toch duurder dan gedacht. De koepel van consumentenorganisaties BEUC vreest dat de providers na het afschaffen van de roamingtarieven de nationale pakketten duurder maken of de klanten beperkingen opleggen.

Vanaf 15 juni worden de kosten voor bellen, sms en internet op de mobiele telefoon in de EU-landen gelijk aan die in eigen land. De EU-telecomministers bereikten vrijdag in Brussel overeenstemming over de prijzen die de telecombedrijven elkaar dan mogen berekenen voor het gebruik door buitenlanders van hun netwerken.

Die zijn volgens BEUC echter zo hoog dat de lidstaten de beloftes aan de Europese telefoongebruiker saboteren.

Nederland is er ook niet gelukkig mee en hoopt dat de voorgestelde prijzen onder druk van het Europees Parlement omlaag gaan zodat de consument ook daadwerkelijk kan roamen tegen een gunstig binnenlands tarief zonder dat de providers die opschroeven.

Het akkoord is een compromis tussen grofweg Noord- en Zuid-Europa. De providers in landen met veel toeristen zoals Spanje hebben belang bij hogere tariefplafonds, terwijl bedrijven in landen met vooral uitreizend verkeer lagere tarieven willen.

Volgens BEUC-directeur Monique Goyens proberen de regeringen vooral hun nationale belbedrijven te plezieren. ,,De lidstaten spelen met vuur.”

De tarieven die het EU-parlement voor ogen heeft, liggen substantieel lager. Esther de Lange (CDA) is ,,zeer teleurgesteld’’ dat de lidstaten belangen van ‘hun’ telecombedrijven zwaarder laten wegen dan die van de consument. Ook zij vreest dat de beller de dupe wordt. ,,Het is onacceptabel dat we hiermee alsnog roaming via de achterdeur laten bestaan.”

De onderhandelingen tussen de lidstaten en het parlement moeten voor half februari zijn afgerond. Een grote meerderheid in het parlement zal zich ,,blijven inzetten voor een complete afschaffing van deze ongeoorloofde kosten”, aldus De Lange.

Marietje Schaake (D66): ,,Het parlement zet in op tarieven waarmee je met een ongelimiteerd datapakket in Nederland van 80 euro, vanaf 2021 80 gigabyte gratis kunt gebruiken in het buitenland.”

Lees verder via de Bron: Europa Nu

 

De gewone man had er ook zo heel veel aan….. Nu wordt hij opgezadeld met de kosten.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3161506528 8b3db09704 smartphone privacy

EU en VS sluiten databeschermingswet en (lolwut) D66 is kritisch

ingredienten

Is ons eten nog wel in goede handen?