in

De jarenlange medicijntekorten komen er aan!

jarmoluk / Pixabay

De zorgt naast de directe problemen door massale besmettingen ook voor een massale vraag naar medicijnen. Dat zorgt nu al voor een tekort aan medicijnen bij apotheken en op de intensive care.

Maar zal door de pandemie nog jarenlang last kunnen hebben van medicijntekorten. Dat zegt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in Zembla.

Zo’n tachtig procent van onze medicijnproducten komt uit en India. Door de coronacrisis waren fabrieken in wekenlang dicht en export uit India ligt momenteel geheel stil.

Castelijns: “Afhankelijk van hoelang deze duurt, gaan de tekorten exponentieel stijgen. Daar kunnen we jarenlang last van hebben.”

Meerdere deskundigen waarschuwen al jaren voor de afhankelijkheid van China en India. Ze maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen als er in de productieketen problemen ontstaan. Dat die zorgen terecht zijn, bleek in 2017.

Als maatregel tegen luchtverontreiniging sloot China toen tijdelijk 1500 fabrieken, waarvan een kwart met medicijnen te maken had. Er ontstond direct een tekort aan medicijnen tegen tuberculose. Op aandringen van de is de fabriek door de Chinezen toen weer geopend.

IJzeren voorraad

Juist om dit soort leveringsproblemen in de keten op te vangen, besloot toenmalig minister Bruins in 2018 dat er een extra voorraad van medicijnen zou worden aangelegd. Die is er echter nooit gekomen.

En als gevolg van de coronacrisis zal het volgens Castelijns nu veel meer gaan kosten om zo’n voorraad aan te leggen.

Ook Heiman Wertheim, hoogleraar infectieziektes Radboud UMC, is ontevreden over het uitblijven van de toegezegde noodvoorraad. “Water, , vrede en , waaronder geneesmiddelen, zijn cruciaal om goede veiligheid voor de bevolking te verzorgen. En daar voldoen wij nu gewoon niet aan.”

Castelijns denkt dat er uiteindelijk zelfs mensen zouden kunnen sterven doordat er geen medicijnen meer zijn.

Zembla: Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis

Lees verder bij de bron: Duurzaamnieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

blank

Rapporteren

Één reactie

Laat een reactie achter

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

blank

‘Maatregelen worden pas opgeheven als corona vaccinatie beschikbaar is’

blank

Burgerjournalisten gaan naar ziekenhuizen ‘vol coronapatiënten’, ze blijken zo goed als leeg?!