in ,

Een anoniem telefoontje is tegenwoordig al genoeg voor een politie-inval

1355160438 ec900384bc politie inval1

De politie komt vaak in actie op grond van anonieme tips en info van inlichtingendiensten zonder die informatie vooraf te controleren.

Een arrestatieteam dat in alle vroegte een huis binnenstormt om naar wapens te zoeken. Kinderen huilend in de keuken, vader gekneveld in de slaapkamer. Zoiets laten gebeuren bij iemand die niets misdaan heeft, is makkelijk. Een telefoontje naar een kliklijn met een tip over vuurwapens is genoeg. De politie neemt dan vaak het zekere voor het onzekere, zonder eigen onderzoek te doen, zegt jurist Sven Brinkhoff.

Het is ingrijpend, zegt hij. Vergelijk het met een inbraak: mensen kunnen zich nog maanden onveilig voelen in hun eigen huis. Er moeten stevige waarborgen zijn dat de overheid integer omgaat met haar vergaande bevoegdheden, vindt Brinkhoff. Dat is nu niet goed geregeld voor informatie die aanleiding is voor een politieo n de rzoek – en het toepassen van dwangmiddelen. Brinkhoff promoveerde afgelopen week in Nijmegen op deze zogeheten startinformatie.

Alles bij de bron; NRC [pdfDiGiAbo]

Lees verder via PrivacyNieuws.

 

Foto via joostmarcellis , m-space cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6381630079 aafd816a17 sinterklaas1

Je zou bijna gaan emigreren als je leest dat 90 ‘volwassenen’ de landelijke intocht van Sinterklaas hebben verpest

6161642791 66facce138 UWV1

Zo ziet het kabinet het graag: UWV zet werknemer met kanker onder druk