in ,

Er ligt een gifdeken over Nederland – Neonicotinoïden gevaarlijker dan gedacht

Verschillende wetenschappers brengen de middelen op basis van neonicotinoïden in meer of mindere mate in verband met de verhoogde wintersterfte onder bijenvolken die over de hele wereld wordt waargenomen. Ook in wordt, over een langere periode, achteruitgang van de bijenstand waargenomen en zijn er zorgen dat dit mede verband houdt met het gebruik van neonicotinoïden in de landbouw.

Bij de beoordeling van gewasbeschermingsmiddelen en biociden wordt door het Ctgb gekeken in hoeverre de aangevraagde toepassingen een risico vormen voor mens, dier en milieu. Hierbij wordt ook gekeken naar de risico’s voor de gezondheid van bijen. Dit betekent dat voor alle toegelaten neonicotinoïde-houdende middelen ten tijde van de beoordeling sprake was een acceptabel risico voor de gezondheid van bijen.

Regelmatig komen nieuwe studies en wetenschappelijke informatie beschikbaar over de relatie tussen neonicotinoïden en de gezondheid van bijen. Het Ctgb houdt alle wetenschappelijke ontwikkelingen hierover nauwlettend in de gaten. Mocht er nieuwe wetenschappelijke informatie beschikbaar komen welke een risico aantoont voor mens, dier of milieu voor toegelaten Nederlandse toepassingen, dan zal het Ctgb hiernaar handelen (lees hiermee over de werkwijze van het Ctgb).

Tijdlijn neonicotinoïden
27-11-2015

In 2014 tekenden één toelatinghouder, één gebruikersorganisatie en diverse milieuorganisaties veertien bezwaren aan tegen de besluiten over imidacloprid houdende middelen die het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in januari 2014 nam. Woensdag 25 november besloot het Ctgb het advies van de Adviescommissie van Bezwaarschriften te volgen en twaalf bezwaren ongegrond te verklaren.Het Ctgb wijkt in twee gevallen, betreffende procedurele bezwaren, af van dit advies.
Het besluit op bezwaar is 25 november 2015 in zijn geheel gepubliceerd in de Staatscourant. De besluiten en de wettelijke gebruiksvoorschriften van de betreffende middelen zijn te raadplegen in de Ctgb toelatingendatabank:
Bron : CTGB

Ook NPO Radio1 kwam onlangs met ditzelfde nieuws van Hoogleraar Frank Berendse in de uitzending.

Het veelvuldig gebruikt het landbouwinsecticide Neonicotinoide is veel schadelijker dan tot nu toe werd gedacht. Het doodt niet alleen plaag-, maar ook bijen, vlinders en vogels. Uiteindelijk belandt het gif ook op ons bord. Hoogleraar Frank Berendse luidt de noodklok.

Lees verder via de Bron: Finding Voices Radio


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

De multinationals en de EU regeren zonder enige zorg voor mens en milieu alleen de handelsbelangen Monsanto enz. Het TTIP verdrag maakt alles mogelijk overheersing kapitalisten Amerika. Nederland piept een beetje maar laat zich overheersen door dictators.

5 jaren geleden

De macht van het geld dat is wat hen drijft, en om Agenda21 uit te kunnen blijven voeren..Deze elite is verweven in heel ons staatsbestel en heeft zelfs de rechterlijkemacht onder controle daarom ook is het dat juist Joris Demmink uit de wind blijft..! Wat van nu van belang is dat we hun spelletje verdeel en heers niet spelen, maar dat we juist saamhorigheidsgevoel weer gaan aankweken, zodat we de handen ineen kunnen slaan om deze misdaden uit onze levenssfeer te halen. Het geldstelsel van de rothschilds negeren en hun macht daarmee neerhalen! Anders wordt het alleen maar slechter voor iedereen en wordt er geen vooruitgang geboekt.

4 jaren geleden

Ik waarschuw sinds 2010 voor de bedreiging van insecten door imidacloprid en soortgelijke neonicotinoïden. De vlinderstand gaat sinds de invoering van neonicotinoïden in de jaren 1990 dramatisch achteruit. De cijfers zijn catastrofaal. In de eerste maanden van 2016 zijn er 45 procent minder vlinders geteld dan vorig jaar. Ten opzichte van 2014 zijn het er zelfs 65 procent minder. Als we de vlinders willen redden, moet er een verbod op de neonics komen. Anders zijn ze reddeloos verloren

‘Islamisering is in Hongarije bij grondwet verboden’

Tegenlicht onthult de waarheid over Europa en de euro