in , ,

Europese Commissie wordt wakker: Gouden visums trekken criminaliteit naar EU

stux / Pixabay

De  gaat investeringsprogramma’s die lidstaten aanbieden aan rijke buitenlanders in ruil voor verblijfsvergunningen, visa en paspoorten onder de loep nemen.

EU-commissaris Vera Jourova () eist meer transparantie over de ‘aanbiedingen’ waarvoor niet-EU-burgers tonnen en soms miljoenen overhebben en wil gezamenlijke criteria in de EU. De verkoop van ‘gouden visa’ werken corruptie, witwassen en belastingontwijking in de hand en trekken de georganiseerde misdaad aan, aldus Jourova.

Zo kunnen in Bulgarije, Cyprus en Malta buitenlanders voor investeringen tussen 900.000 en 1,8 miljoen het staatsburgerschap en daarmee een EU-paspoort krijgen. Ze hoeven daarvoor niet daadwerkelijk in het land te wonen, maar krijgen er wel toegang tot andere EU-landen mee.

Twintig lidstaten, waaronder deze drie en Nederland, bieden verblijfsvergunningen, een ‘gouden ’, aan als een buitenlander maar genoeg cash neerlegt. In Nederland konden niet-EU-burgers tot 2016 bij de koop van onroerend goed voor 1,25 miljoen euro aan een verblijfsvergunning komen.

De lidstaten zouden de afgelopen tien jaar in totaal zo’n 25 miljard euro hebben verdiend met het aanbieden van verblijfsrechten of burgerschap aan niet-EU-burgers in ruil voor omvangrijke investeringen in onroerend goed of staatsobligaties.

Lees verder bij de bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Consumentenvertrouwen is omgeslagen in consumentenwantrouwen

VVD Haarlemmermeer flest zijn inwoners en bedrijven door eigen hantering van inflatie, snapt niet wat inflatie is