in , , ,

Consumentenvertrouwen is omgeslagen in consumentenwantrouwen

consument 1548243602
Clker-Free-Vector-Images / Pixabay

Het consumentenvertrouwen in Nederland d.d. januari 2019 zakt tot het laagste punt in zeven jaar. Dat berekent het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). We kunnen dus al beter spreken van consumentenwantrouwen.

Is het een wonder met alle negativiteit die de consument recent voor de kiezen krijgt? Zoals het spreekwoord luidt: vertrouwen komt te voet maar gaat te paard…

(Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Tussen hoogtepunt en laagtepunt

Het hoogst gemeten vertrouwen in de laatste 20 jaar bedroeg 36. Dat was in januari 2000. Vlak voor een jarenlange neergang van de wereldeconomie. Dat was dus achteraf gezien niet bepaald een voorbode voor wat komen zou. Het laagst gemeten consumentenvertrouwen was in 2013 met een getal in de enorme min, namelijk min 41. Ook weer vlak voor de Nederlandse economie opnieuw een flinke groeiperiode aanving.

In dit opzicht mogen we misschien stellen dat het consumentenvertrouwen een contra-indicator is van wat komen gaat. In januari 2019 staat de teller op 1. Eigenlijk in neutraal terrein dus. Het lijkt alsof de consument een afwachtende houding aanneemt.

‘Consumenten zijn negatiever over hun financiële situatie. Verder vinden zij de tijd voor het doen van grote aankopen minder gunstig.’

Wel moeten we erbij vertellen dat januari de zesde maand op rij is dat het vertrouwen daalt.

Is het een wonder…

…dat ‘de consument’ – u en ik dus – steeds minder vertrouwen hebben in Nederlands financieel-economische toekomst? Dat we de vinger op de knip houden voorlopig? Aankopen uitstellen en even de kat uit de boom kijken? Want we kregen nogal wat naar financieel nieuws voor de kiezen, te slikken, de laatste tijd, toch?

De linkerhand neemt wat de rechterhand geeft (credo van àlle overheden)

10 Januari 2019. NOS.nl: ‘Gemeentelijke lasten omhoog door hogere afvalstoffenbelasting

10 Januari 2019. Nu.nl: ‘Overheid verwacht ruim 200 miljoen euro meer wegenbelasting in 2019′

22 Januari 2019. Nu.nl: Volgens de Consumentenbond valt de gemiddelde energierekening 290 euro hoger uit in 2019 vergeleken met vorig jaar.’

Is dit lijstje eindig? We denken van niet! En het jaar 2019 is nog maar pas begonnen. Is dit zo’n typische vestzak-broekzak operatie; de overheid gééft…en nèèmt? We denken van wel!

Volgens de OECD (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) staat Nederland op de 9de plaats van de 36 aangesloten landen. Dit voor wat de hoogste belastingen betreft in verhouding tot het GDP (Bruto Binnenlands Product). Met 38,8 procent, gemeten voor het recentst berekende jaar 2017.

Het jaar daarvoor, 2016, stonden we ‘slechts’ op de 12de plaats met 38,4 procent. Benieuwd naar wat de cijfers over 2018 zullen zeggen. En we zullen ons hart maar vasthouden voor 2019 zeker…?!

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
debt20shaming

China start “Schuldschande”: nieuwe app waarschuwt als je in de buurt van iemand met schulden komt

criminals 1548248146

Europese Commissie wordt wakker: Gouden visums trekken criminaliteit naar EU