in , , , ,

Europese toezichthouder: Slimme meter is bruikbaar voor massasurveillance

Een netwerk van slimme meters is te gebruiken voor massasurveillance van burgers, zo waarschuwt de Europese privacytoezichthouder EDPS. Ook het profileren en volgen van personen in hun dagelijks leven behoort tot de mogelijkheden, aldus een onderdeel van de European Data Protection Supervisor (EDPS).

Met een intervalperiode van vijftien minuten is te achterhalen wanneer bewoners op vakantie zijn en bepaalde religieuze praktijken beoefenen. Denk aan aanpassingen van de dagelijkse routine in het geval van de .

Bij kortere intervalperiodes is zelfs het gebruik van bepaalde apparaten te herleiden, aldus de it-beleidseenheid van de EDPS. Eerder stelden onderzoekers al vast dat energiemaatschappijen aan de hand van het energieverbruik zelfs kunnen achterhalen naar welke televisieprogramma’s mensen kijken.

Volgens de EDPS zijn veel mensen zich niet bewust van de persoonlijke data die via slimme meters wordt verwerkt, hoe organisaties hier gebruik van maken en welke impact dit op hun kan hebben.

“Wanneer ze niet weten dat persoonlijke data wordt verwerkt is het onmogelijk voor ze om er een geïnformeerde beslissing over te maken. Zodra een slimme meter met ingeschakelde connectiviteit is aangesloten, kan het lastig voor gebruikers zijn om het verzamelen van metergegevens te voorkomen”, aldus de toezichthouder.

De EDPS merkt op dat informatie over realtime energieverbruik grote commerciële waarde kan hebben. Tenzij er voldoende beschermingsmaatregelen worden getroffen dat alleen toegestane partijen deze data voor de opgegeven doelen mogen gebruiken, en zich daarbij aan de privacywetgeving houden, kan het gebruik van slimme meters leiden tot het volgen van het dagelijkse leven van mensen in hun eigen woning.

Bedrijven zouden zo uitgebreide profielen kunnen maken gebaseerd op de huiselijke activiteiten van mensen.

In bepaalde gevallen zouden profielen kunnen worden verrijkt met persoonlijke data van smart homes en andere online en offline bronnen. Deze profielen zijn vervolgens voor allerlei andere doeleinden te gebruiken. Ook politie, belastingautoriteiten, verzekeringsmaatschappijen, werkgevers en andere derde partijen zouden interesse kunnen hebben in informatie over het persoonlijke energieverbruik, zo merkt de EDPS op.

Een netwerk van slimme meters met tweewegscommunicatie zou zelfs onderdeel van een voor massasurveillance kunnen worden. Dit zou via een eenvoudige firmware-update zijn te bereiken, waarbij de meet- en verzendperiodes worden ingekort.

De EDPS adviseert dan ook om gebruikers zelf langere meettijden te laten kiezen en de optie te geven om bepaalde features van hun slimme meter in of uit te schakelen. Ook het gebruik van verschillende “privacy-enhancing technologies” (PETs) kan de risico’s die met het uitlezen van het energieverbruik samenhangen verminderen.

Met de publicatie wil de EDPS de mogelijke privacygevolgen van opkomende technologieën en de bescherming van persoonlijke data bespreken. De toezichthouder merkt op dat het met de publicatie geen beleidspositie kiest.

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Check de JDreport app in de Google PlayStore

Rapporteren

8 Comments

Laat een reactie achter
    • Ongedaan maken volgens mij niet, tenzij je de optie hebt om een digitale meter in de plaats te krijgen, maar je kan dus heel veel functies uit laten schakelen, zet iig het wifi ervan uit, of laat dat uit zetten

  1. Wij weigeren het ding pertinent en zo lang als mogelijk is. Zodra dat op de een of andere manier niet meer kan laten we sowieso het widi deel uitschakelen en andere functies waarmee op afstand getrackt kan worden zodat we nog steeds zelf de standen moeten opgeven. Volgens mij kun je eventueel ook kiezen voor een digitale meter ipv (niet zo en veel te dure) ‘slimme meter’.

  2. Daarom heb ik hem nooit gewild, echter krijg je geen andere meer of je moet er grof voor betalen. Ik heb hem wel niet geactiveerd, zodat ik hem zelf moet uitlezen, zowel de gas als electra. Ze hebben me plat gebeld en gemaild om hem te activeren, maar dat weiger ik. Ik hoor nu niets meer van ze en neem gewoon mijn eigen meterstanden op. Ze hebben trouwens geen recht op een geactiveerde meter i.v.m. de privacywetgeving.

    • Jammer. Ook ik heb ervaring met het intimiderend gedrag van de netbeheerder. U kunt de toestemming voor uitlezen (ook pv) alsnog intrekken. Of u ook de oude meter kunt laten terugplaatsen lijkt me n aardige uitdaging.

    • Je kunt hem gewoon weigeren, niemand kan je verplichten om toegang tot je huis te geven. Ik heb ook zonnepanelen, maar nog gewoon een analoge meter.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Amerikaanse Marine patenteert UFO-achtige compacte kernfusiereactor en hybride ruimtevaartuigen

Na de boeren nu ook de bouwvakkers: ‘Acties tegen stikstofbeleid op Malieveld’