in

Geheime stukken VS: Nederland had niets te zeggen over opgeslagen kernwapens

stevepb / Pixabay

Tot voor kort topgeheime documenten uit 1961 van het Amerikaanse leger onthullen nieuwe informatie over de opslag en rol van atoomwapens in . Daaruit blijkt dat Nederland geen zeggenschap had over wat er met die wapens gebeurde.

De Nationale Veiligheidsarchieven van de hebben de documenten vrijgegeven “om een brede discussie over de verschillende facetten van de nucleaire geschiedenis aan te jagen”.

Er blijkt een “onmiskenbare nucleaire hiërarchie” uit de documenten, schrijft geopolitiek expert Ko Colijn in Clingendael Spectator.

De Verenigde Staten mochten namelijk zelf beslissen of ze de kernwapens in Nederland wilden gebruiken, zonder dat ons land daar iets over te zeggen had. Hetzelfde gold voor de wapens in , , Italië en Portugal.

Andere landen, zoals , het Verenigd Koninkrijk, IJsland, Japan en hadden die bevoegdheid wel.

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Poppenkast
1 jaar geleden

Het lijkt me dat Rutte een en ander heeft uit te leggen. En misschien kan hij dan ook uitleggen waarom we in de EU zitten en wie dat bepaald heeft …
En een kleine suggestie om direct aan te kondigen dat hij opstapt.
Dat lijkt me wel zo gepast na zoveel jaren poppenkast.

Pistolen-Paultje
1 jaar geleden

Alsof het nu anders is. Wie betaalt, bepaalt…..

scherpschutter1943
1 jaar geleden

Je moet er toch niet aan denken dat die klungelaars in den haag zeggenschap zouden krijgen over de inzet van kernwapens. Dat is iets te hoog gegrepen voor de gemiddelde intelligentie van de regering c.s. Ze kunnen het zelfs nog niet eens worden over de kleur van het van rijkswege ingekochte toiletpapier. Incompetentie en decadentie vieren hoogtij in de ambtenarij. veilig idee dat alleen de amerikanen de nederlandse kernwapens af konden vuren. Ik behoor tot het deel van het volk dat ten tijde van de “Ban de bom”cultuur , rondreed met een sticker op de auto met en plaatje van een
atoomraket en de tekst “Liever een raket in de tuin dan een rus in de keuken.” ik zou die tekst nu vervangen door:” Liever warm leven met aardgas van de russen dan dood door het EU,gifgas uit Brussel”. Met dank aan Hitler 2.0 (verhofstadt) en zijn handlangers timmermans en samsom.

China lanceert digitale yuan om contant geld te vervangen

Plasticbelasting en andere heffingen: de EU-belastingbetalers mogen gaan betalen …