in

Geheime stukken VS: Nederland had niets te zeggen over opgeslagen kernwapens

stevepb / Pixabay

Tot voor kort topgeheime documenten uit 1961 van het Amerikaanse leger onthullen nieuwe informatie over de opslag en rol van atoomwapens in . Daaruit blijkt dat Nederland geen zeggenschap had over wat er met die wapens gebeurde.

De Nationale Veiligheidsarchieven van de hebben de documenten vrijgegeven “om een brede discussie over de verschillende facetten van de nucleaire geschiedenis aan te jagen”.

Er blijkt een “onmiskenbare nucleaire hiërarchie” uit de documenten, schrijft geopolitiek expert Ko Colijn in Clingendael Spectator.

De Verenigde Staten mochten namelijk zelf beslissen of ze de kernwapens in Nederland wilden gebruiken, zonder dat ons land daar iets over te zeggen had. Hetzelfde gold voor de wapens in , , Italië en .

Andere landen, zoals Frankrijk, het , , en hadden die bevoegdheid wel.

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

blank

Rapporteren

3 Comments

Laat een reactie achter
  1. Het lijkt me dat Rutte een en ander heeft uit te leggen. En misschien kan hij dan ook uitleggen waarom we in de EU zitten en wie dat bepaald heeft …
    En een kleine suggestie om direct aan te kondigen dat hij opstapt.
    Dat lijkt me wel zo gepast na zoveel jaren poppenkast.

  2. Je moet er toch niet aan denken dat die klungelaars in den haag zeggenschap zouden krijgen over de inzet van kernwapens. Dat is iets te hoog gegrepen voor de gemiddelde intelligentie van de regering c.s. Ze kunnen het zelfs nog niet eens worden over de kleur van het van rijkswege ingekochte toiletpapier. Incompetentie en decadentie vieren hoogtij in de ambtenarij. veilig idee dat alleen de amerikanen de nederlandse kernwapens af konden vuren. Ik behoor tot het deel van het volk dat ten tijde van de “Ban de bom”cultuur , rondreed met een sticker op de auto met en plaatje van een
    atoomraket en de tekst “Liever een raket in de tuin dan een rus in de keuken.” ik zou die tekst nu vervangen door:” Liever warm leven met aardgas van de russen dan dood door het EU,gifgas uit Brussel”. Met dank aan Hitler 2.0 (verhofstadt) en zijn handlangers timmermans en samsom.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

blank

China lanceert digitale yuan om contant geld te vervangen

blank

Plasticbelasting en andere heffingen: de EU-belastingbetalers mogen gaan betalen …