in , , , ,

GPS gaat “Haywire” wanneer Putin in de buurt is, wordt beschermd door baanbrekende nieuwe techniek

Foundry / Pixabay

Een studie gepubliceerd door het Centrum voor geavanceerde defensie heeft vastgesteld dat de Russische veiligheidsdiensten een baanbrekende nieuwe techniek gebruiken, vermoedelijk om president Poetin – evenals verschillende overheidsgebouwen in en militaire faciliteiten in – te beschermen tegen droneaanvallen.

Met behulp van openbaar beschikbare gegevenssets en rapporten op en in de pers, heeft de organisatie gevallen van “GPS-spoofing” vastgesteld wanneer een elektronisch wapen de gegevensstroom tussen nabijgelegen schepen, voertuigen en vliegtuigen en de satellieten die hun navigatiesystemen van stroom voorzien, versleutelt.

In veel gevallen, zoals een incident dat plaatsvond in de buurt van de Straat van Kerch, de site van een schermutseling eind vorig jaar tussen Oekraïense en Russische troepen. Terwijl Poetin en een konvooi bouwvoertuigen een nieuwe brug over de Straat kruisten, ging de GPS van schepen die in een nabijgelegen haven waren aangemeerd plotseling ‘in de war’.

Hier is meer over van CBS Nieuws :

De GPS-systemen van de schepen begonnen plotseling aan te geven dat ze feitelijk 65 kilometer verderop waren, op het land, midden op een luchthaven.

Het incident is een van de vele hoogtepunten in een nieuw rapport waarin de ‘spoofed’ globale positioneringssystemen van het Kremlin, of GPS, werden geplaatst om effectief een bubbel rond Poetin of aan hem verbonden eigenschappen te plaatsen. De onderzoekers, met een non-profitorganisatie genaamd C4ADS en de Universiteit van Texas in Austin, gebruikten openbare GPS-databases voor zeevaartuigen, evenals een GPS-bewakingsapparaat op het internationale ruimtestation om soortgelijke gevallen te volgen.

Het rapport, dat een patroon van spoofing documenteerde rond de bewegingen van het Russische staatshoofd …

dar
dar

…. vermoedde dat de GPS-scramblingtechnologie werd gebruikt om hem te beschermen tegen droneaanvallen of robotbespieders in de lucht.

De onderzoekers theoretiseren dat een reden van “spoofing” is om Poetin en andere Russische functionarissen te beschermen tegen aanvallen of bewaking door drones die op GPS vertrouwen.

“Het doel van deze spoofing-activiteit was waarschijnlijk om ongeautoriseerde civiele drone-activiteit te voorkomen als een VIP-beschermingsmaatregel,” schreven ze in het onderzoek.

Het rapport identificeerde ook gebouwen die door de Russische veiligheidsdiensten of de president werden gebruikt en die hotspots bleken te zijn voor spoofing-activiteiten, en bepaalde incidenten met vermoedelijke massale spoofing-activiteiten.

Spoof

Hoewel de technologie waarschijnlijk werd gebruikt om Poetin te beschermen, is er een onbedoeld nadeel dat kan worden misbruikt door kwaadwillende actoren te misbruiken om president te stalken.

Er is echter een nadeel aan het creëren van een GPS-bubbel rond een wereldleider, zei Todd Humphreys, een technisch hoogleraar aan de Universiteit van Texas in Austin, die betrokken was bij de studie. Het maakt het ook gemakkelijker om Poetin te volgen.

“Wat ironisch is, is dat als je naar deze patronen kijkt, en als je het coördineert met de bewegingen van de leider van Rusland, het lijkt alsof je een Poetin-detector hebt,” zei Humphreys. Met andere woorden, als u spoofing detecteert, is er een goede kans dat Poetin in de buurt is.

Het creëert ook de mogelijkheid voor nevenschade.

De techniek kan ook gevaarlijk zijn. De 24 zeeschepen die het incident met de Kerch-brug meldden, waren verder onaangetast. Maar Humphreys zei dat een soortgelijke tactiek in Syrië van invloed kan zijn op vliegtuigen, die een functionerende GPS nodig hebben om uit de buurt te blijven.

De onderzoekers identificeerden Russische apparatuur in Syrië en verstuurden wat Humphreys omschreef als “een heel ander signaal, een signaal dat veel sterker was, maar geen spoofing”. Het signaal leek vliegtuig-GPS-eenheden te blokkeren, waardoor hun navigatiesystemen effectief onbruikbaar werden.

Toen dezelfde tactiek blijkbaar werd ingezet tijdens grootschalige Russische militaire oefeningen in Oost-, zagen burgers volgens het rapport de gevolgen.

“Noorwegen en Finland rapporteerden gedurende enkele dagen ernstige GPS-uitval die van invloed was op commerciële vliegtuigen en mobiele telefoonnetwerken”, aldus het rapport.

Helaas zou dit nadeel GPS-spoofing waarschijnlijk uitsluiten van de lijst met mogelijke anti-drone-technieken die door luchthavens worden gebruikt … we stellen ons voor dat het beveiligingspersoneel op Heathrow en Gatwick erg teleurgesteld zal zijn.

Lees verder bij de bron: Zero Hedge


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Oproep politie: dames doe de autogordel tussen je borsten en niet onder je arm

Wordt Iran op zijn knieën gedwongen doormiddel van geo-engineering?