in ,

Grote ophef in Frankrijk om 600 miljoen: Nederland geeft bijna 1,7 miljard uit aan consultants, niemand vindt dat erg

gekken 1560886229
OpenClipart-Vectors / Pixabay

In Frankrijk is er momenteel veel ophef over de uitgaven van de regering-Macron aan consultancybureaus als het Amerikaanse McKinsey.

Verspild geld, aldus de publieke opinie. In Nederland geeft de overheid nog veel meer uit aan consultants. En er kraait geen haan naar.

Vrij Nederland schrijft dat volgens cijfers van de Europese brancheorganisatie FEACO de Franse overheid meer gebruik maakt van consultants dan bijvoorbeeld Italië, maar veel minder dan Duitsland en Nederland.

In Frankrijk is ophef ontstaan over 600 miljoen euro aan jaarlijkse uitgaven aan consultancybureaus. In Duitsland is er in 2019 meer dan 3 miljard euro in de zakken van consultants beland en in Nederland ongeveer 1,66 miljard.

“Nederland was al voor de Tweede Wereldoorlog internationale koploper in het gebruik van adviesbureaus,” zegt Paul Frissen, decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg in Vrij Nederland.

Dat komt door het poldermodel: gevoelige dossiers kunnen worden gladgestreken met een consultancyrapport. “Het advies van een extern bureau lijkt dan natuurlijk neutraler.”

Maar de behoefte aan consultancyprapportjes schoot pas echt omhoog in de jaren 90. Toen verzesvoudigden de ….

Lees verder bij de bron: Wel.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Greenpeace faalt met het zielige-ijsbeer-trucje, stapt nu over op de pinguïns

wikimedia eu titanic 01a 448x300

ECB zet volgende stap naar onvermijdelijke vernietiging van de euro en uw koopkracht