in , ,

GVB gaat alle OV-passagiers met camera’s observeren en gezichtsherkenning zonder toestemming mag dat in Nederland?

Zangeres Taylor Swift heeft tijdens een concert in de Verenigde Staten een gezichtsherkenningssoftware ingezet om eventuele stalkers op te sporen. Op welke manieren wordt gezichtsherkenning bij evenementen in toegepast? En mag dit wel?

De toeschouwers van de show werden stiekem gefilmd en gescand. De gezichten werden vergeleken met een databank van honderden stalkers van de zangeres die bij de bekend zijn. In de VS mag dit, zonder dat ze daarvoor toestemming van de bezoekers nodig hebben.

In Nederland wordt ook geëxperimenteerd met deze software. “De politie is er al druk mee bezig”, vertelt Peter Hoekstra van 20Face, het bedrijf dat gespecialiseerd is in gezichtsherkenning. In het voetbalstadion van Heracles Almelo loopt momenteel ook een proef met het gezichtsherkenningsysteem van 20Face, mensen moeten hier wel toestemming voor geven.

Ook Schiphol breidt volgend jaar proeven met gezichtsherkenning uit om voor een snellere doorstroom van passagiers te zorgen. Reizigers die toestemming geven, hoeven zich dan niet meer te legitimeren of hun instapkaart te tonen.

Het gebruik is volgens ICT-jurist Frederik Zuiderveen Borgesius heel -gevoelig. “Mensen moeten gewoon naar een concert of evenement kunnen gaan waarbij ze niet op beeld worden vastgelegd. Ze drinken daar vast wat biertjes en dan wil je gewoon niet dat dat wordt gebruikt. Bovendien weet je nooit zeker of alle gezichten gescand worden.”

Alles bij de bron; RTL

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

GVB gaat alle OV-passagiers met camera’s observeren

Het Amsterdamse openbaar vervoersbedrijf GVB schaft nieuwe beveiligingscamera’s aan, waarmee elke plek in elke bus, metro en tram in de gaten gehouden kan worden. Er is al cameratoezicht in de voertuigen, maar GVB is niet tevreden over de kwaliteit daarvan.

In de aanbesteding staat onder andere dat alle passagiers in beeld gebracht moeten kunnen worden. Ook dient ten opzichte van de bestaande systemen de opslagcapaciteit verhoogd te worden en moet het makkelijker worden de beelden te downloaden. Maar het belangrijkste is dat de beeldkwaliteit beter wordt.

Die is nu vaak onvoldoende om gebruikt te kunnen worden in juridische procedures. De belichting is niet goed, de beelden zijn onscherp en er wordt niet continu gefilmd.

Als eerste worden de trams van het type Combino aangepakt. Deze hadden bij aflevering in 2002 al camera’s om agressie tegen de conducteur of de bestuurder vast te leggen. In 2015 werd het cameratoezicht uitgebreid, zodat ook passagiers geobserveerd konden worden.

Er werd zelfs met gezichtsherkenning gewerkt.

Alles bij de bron; BeveilNieuws

Welke invloed hebben biometrische gegevens op onze privacy?

Dit artikel gaat in op de verschillende biometrische herkenningssystemen die tegenwoordig worden gebruikt. We leggen uit hoe ze werken, de voordelen die ze bieden en de effecten die ze kunnen hebben op de privacy.

Inhoud

 


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Alles over bier en eten!


Bier Butler

Rapporteren

3 Comments

Laat een reactie achter
  1. Beste is als mensen deze camera’s in stukken slaan met een hamer. Dat is de enige taal die de overheid verstaat. Mensen kunnen keer op keer met argumenten komen dat de privacy van mensen niet wordt gerespecteerd maar het ljkt er op dat je met doven praat.
    Dus de hamer er in !!!!

  2. .Indien dit van overheidswege wordt uitgevoerd is dat strijdig met de Wet -en schending van uw persoonlijke levensfeer. U hebt het recht dit middel aan te pakken

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Nieuw record van aantal mensen in daklozenopvang en beschermd wonen door overheidsbeleid

Links steeds gekker! Boterham met ham verboden, schapen als verkeersregelaars, gigaboetes en jongens worden ook ongesteld