in ,

“Het hoort bij de mensen, niet bij de bankiers” – Italië gaat goud bij de centrale bank weghalen

goud opslaan in eigen kluis

Twee weken geleden bracht -president Mario Draghi , enigszins uit de lucht, een onzinnige verklaring uit die bevestigt dat de Europese Centrale Bank goedkeuring moet geven aan elke operatie in de externe reserves van landen van de eurozone, inclusief goud en grote posities in vreemde valuta.

“De ECB keurt zowel de verrichtingen in externe reserves die bij de NCB's (nationale centrale ) blijven … en transacties van de lidstaten met hun werksaldi in buitenlandse valuta boven een bepaalde drempel goed,”

“Het doel van deze bevoegdheid is te zorgen voor consistentie met de wisselkoers en het monetaire beleid van de Unie.”

In het bijzonder heeft Draghi deze verklaring afgelegd aan twee Italiaanse leden van het Europees Parlement.

Op dat moment leek het om een ​​andere reden dan zijn eigenlijke timing niet opmerkelijk, maar nu beginnen de zaken logischer te worden, zoals The Wall Street Journal meldt dat de heersende populisten van deze week verder zijn gegaan met pogingen om de controle over de centrale bank te grijpen en zijn goudreserves .

italygold 0

Klagend dat honderdduizenden kleine individuele beleggers miljarden dollars verloren, nadat verschillende Italiaanse banken de afgelopen jaren failliet gingen, verbeelden de anti-establishment ‘5 Sterren Beweging' en de nationalistische ‘League' de centrale bank als een symbool van een technocratische elite afstandelijk van de behoeften van gewone Italianen .

“We hebben een koerswijziging nodig bij de Bank of Italy als we nadenken over wat er de afgelopen jaren is gebeurd”, zei vice-premier Luigi Di Maio, leider van de vijfsterrenbeweging.

5 Sterren en de League hebben herhaaldelijk de Bank van Italië aangevallen omdat ze de bankcrises niet hebben voorkomen en hebben de schuld gelegd voor de verliezen van mama-en-pop spaarders die bankaandelen en obligaties hadden gekocht.

“Als je hier bent met je huidige account in het rood, komt dat omdat de mensen die dingen moesten controleren dat niet deden” , vertelde League-leider, minister van Binnenlandse Zaken , aan een groep voormalige investeerders in Banca Popolare di Vicenza, die in 2017 werd geliquideerd.

En deze week zal de Italiaanse wetgever van 5 Sterren het Parlement vragen om twee wetsontwerpen goed te keuren:

Eén zou de eigenaars van de centrale bank, de meeste van hen particuliere banken, opdragen hun aandelen tegen prijzen uit de jaren dertig aan de Italiaanse schatkist te verkopen .

De andere wet zou het Italiaanse volk verklaren als eigenaar van de reserve van 2451,8 ton goud van de Bank of Italy, ter waarde van ongeveer $ 102 miljard tegen lopende prijzen.

Zoals The Wall Street Journal opmerkt, zou een dergelijke stap in theorie de mogelijkheden voor de verkoop van goud kunnen vergroten ende reserves van de bank kunnen verminderen, die het financiële stelsel helpen ondersteunen …

“Het goud is van de Italianen, niet van de bankiers”, zei Giorgia Meloni, leider van de Fraters van Italië, een extreemrechtse oppositiepartij die beide rekeningen ondersteunt. “We zijn klaar om overal in Italië te strijden en om desnoods Italianen op straat te zetten.”

De gevestigde orde ziet het anders, waarschuwend dat hun acties een poging zijn om de onafhankelijkheid van de Bank of Italy te ondermijnen en de goudreserves van de natie aan populistisch beleid te besteden.

“Goud maakt deel uit van de activa van de Bank of Italy en kan niet worden gebruikt voor monetaire financiering van de Schatkist”, zei Ignazio Visco, president van de Bank of Italy.

“Dit lijkt op revolutionaire onteigening”, zei Gianluca Garbi, chief executive van  Banca Sistema  SpA.

Maar zoals The Wall Street Journal concludeert, ondersteunen de 5 Sterren Beweging en de League het publieke eigendom van de goudreserves en met de steun van partijen die 60% van de wetgevers uitmaken, heeft het wetsvoorstel voldoende steun om te slagen. Wetgevers van 5 Sterren ondersteunen ook het nationaliseren van de centrale bank, terwijl de League nog niet heeft besloten, waardoor de rekening achterblijft bij een meerderheid met ongeveer 40% steun.

Vanaf vorige week hadden ze de oprichting van een parlementaire commissie gedwongen om te kijken naar het falen van de Italiaanse banken, met de lancering van maandenlange gespannen kritiek.

Is het een wonder dat Rusland (en China) zijn begonnen met goud binnenharken?

Lees verder bij de bron: Zero Hedge

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
wp2 1 e1554579281830

Wordt Iran op zijn knieën gedwongen doormiddel van geo-engineering?

currency 1554578480

Ex-ondersecretaris-generaal VN roept op nog dit jaar te beginnen met één wereldmunt