in , , , , ,

Het UWV creëert dus gratis werk!! Van betaalde baan gevonden naar proefplaatsing voor je uitkering

Het werkt samen met o.a. gemeenten, onderwijsinstellingen en kenniscentra onder de vlag werkgeversservicepunt (WSP). Op de website van het WSP wordt ons al snel duidelijk dat ze het aanspreekpunt zijn voor werkgevers die op zoek zijn naar uitbreiding van hun personeelsbestand. Werkgevers kunnen hun vacature aanmelden om vervolgens in de wachtstand te gaan zitten.

Dat wachten vraagt wel het nodige geduld, aangezien het WSP niet bekend staat om haar effectieve werkwijze. Integendeel, de meeste werkgevers die wij spreken hebben de klus al afgerond als het WSP eindelijk met de verkeerde kandidaat komt. Toch scoren ze af en toe en wel op bizarre wijze.

Neem nou dit recente voorbeeld wat ons ter ore kwam, de namen zijn overigens bekend bij de redactie.

Een deelnemer aan Walk & Talk, netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden, vond dank zij een tip van een deelnemer een baan. Hij hoefde nog slechts een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te tekenen, namelijk 6 maanden, voor volwaardig CAO loon. Een formaliteit zoals u begrijpt. Hij kon met ingang van de volgende maand beginnen.

Na een avondje stevig doorzakken om zijn nieuwe baan te vieren trok hij de stoute schoenen aan en meldde zich bij zijn contactpersoon van het WSP om het heuglijke nieuws te delen. Zijn consulente feliciteerde hem en wenste hem veel succes in zijn nieuwe baan. Wel moest hij de gegevens van zijn nieuwe werkgever doorgeven, wat hij als braaf en oplettend burger zonder bezwaren deed.

En dit had hij beter niet kunnen doen. Na een week ontbood zijn consulente van het WSP hem bij haar op kantoor om enige formaliteiten te regelen. Aldaar viel hij van de ene verbazing in de ander. De consulente had namelijk contact gehad met zijn bijna werkgever. De overeenkomsten waren opgesteld na overleg met het WSP. De consulente was pro-actief op de stoel van de ondernemer gaan zitten en had de afhandeling voortvarend ter hand genomen. De arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van 6 maanden op basis CAO loon was tot zijn verbazing veranderd in een proefplaatsing met behoud van uitkering.

De consulente had de werkgever namelijk medegedeeld dat dit een extraatje was ten gunste van de werkgever, immers geen kosten. Zoals het een resultaatgericht ondernemer betaamt had deze hier wel oren naar, immers wie wil er geen gratis personeel. Uiteraard was de kandidaat werknemer hier niet erg blij mee en wilde in eerste instantie ook weigeren. De consulente wist hem hierop mede te delen dat dit niet tot de mogelijkheden behoorde, dit zou namelijk werkweigering zijn en directe consequenties hebben voor de uitkering.

Met de nodige dwang en een sanctie als het zwaard van Damocles boven het hoofd werd de proefplaatsing getekend. Het vervolg is eigenlijk wel in te vullen. Bij de evaluatie aan het einde van de proefplaatsing bleek hij niet geschikt voor een vast dienstverband in het leerlingenvervoer. Nee, hij werd direct vervangen door een nieuwe kanshebber die eveneens met de bekende argumentatie gemotiveerd werd om een proefplaatsing aan te gaan.

De opdrachtgever was uiteraard blij, want de marges in het leerlingenvervoer zijn al minimaal maar werden in deze constructie met gratis personeel ineens de moeite waard. En de consulente van het WSP kon weer een bemiddeling op haar conduitestaat bijschrijven. De beloning zou wel volgen in haar functioneringsgesprek. En ik, ik was flabbergasted door dit verhaal en verbaasd dat een perverse prikkel, namelijk scoren met bemiddelingen in plaats van uitstroom naar betaald werk, tot deze absurd zieke situatie heeft geleid.

Een situatie waarin weer eens bewezen is dat de werkloze een product is geworden. Een product die je gratis in kunt zetten, ja, het UWV creëert gratis werk!

Lees verder via de Bron: batavirus.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Marielle
4 jaren geleden

Ik maak als werkgever op dit moment iets vergelijkbaars mee met een WA- jong medewerkster in ons bedrijf…. Deze dame was door ziekte, bijna 1 jaar, niet in staat om te werken maar heeft zich o.a. Met onze hulp en een zeer zwaar en intensief fysio traject terug gevochten en de ziekte overwonnen….
Uiteindelijk mag ze weer beginnen met 2 x 1 uur per week werken dus dat komt ze dan ook trouw doen, wij willen haar graag terug en zij wil graag bij ons werken maar het word een langdurige kwestie met opbouw van 15 minuten p/w
Nu blijkt vandaag dat haar consulente haar ergens anders gaat plaatsen om precies dezelfde reden als hierboven, ze mag niet meer bij ons werken als wij haar geen volledig salaris in vast dienst verband geven volgens deze dame en dat is uiteraard nog helemaal niet mogelijk als ze maar 2 uurtjes werkt….
Echt zo frustrerend dat je als werkgever en werknemer graag wil en dus gewoon niet kan…..

wil
4 jaren geleden

is dat nodig? deze werkwijze maakt mensen kapot en ja dan moeten ze.afgekeurd worden.vul maar in: gek
; gestoord; burn in; of out fout fout.

Monique
4 jaren geleden

Ik vraag me al langere tijd af wat dit voor ‘n absurde regel is. Mijn man kwam op ‘n gegeven moment aan het werk, kreeg ‘n proefplaatsing bij ‘n bedrijf. Hij was al de 3e persoon met proefplaatsing bij dat bedrijf. Steeds 2 maanden gratis personeel dus. Mijn man kreeg naderhand wel een contract voor een jaar. Zo’n bedrijf kan natuurlijk ook niet oneindig doorgaan met proefplaatsingen lijkt me. Maar, ik vraag me vooral af, waarom moet die proefplaatsing 2 maanden zijn? Normaal gesproken is proeftijd toch ook 1 maand en na 1 maand weet ‘n werkgever echt wel of hij/zij verder wil met je.
Zo’n werkgever kun je het niet eens echt kwalijk nemen, de regering kweekt deze situatie. Maar als de proefplaatsing 1 maand zou zijn dan zou er al minder misbruik van gemaakt worden door werkgevers, want dat is wat nu gebeurt.

Ongelooflijk: 14.000 chronisch zieken en ouderen hebben voor 20 miljoen zorgschuld

Handig, weg met privacy: Britse overheid gebruikt patiëntgegevens om illegale migranten op te sporen