in

Hoge Raad: Kentekenparkeren is een ’gerechtvaardige inbreuk op privacy’

5329865248 6deeb302fb kenteken parkeren1 e1447068856335

Sinds 1 juli 2013 hanteert Amsterdam een systeem van kentekenparkeren waarbij een parkeerder via de parkeerautomaat of mobiele telefoon het kenteken van zijn of haar auto moet opgeven om parkeerbelasting te kunnen voldoen.

Controle vindt plaats door scanauto’s en de daarmee verkregen gegevens worden in versleutelde vorm korte tijd bewaard.

Als er niet is betaald, wordt de versleuteling ongedaan gemaakt en vraagt de heffingsambtenaar bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) de persoonsgegevens van de kentekenhouder op, waarna een naheffingsaanslag parkeerbelasting kan worden opgelegd.

Een belanghebbende meende dat dit systeem in strijd is met het EVRM, maar ving bot bij het gerechtshof Amsterdam en ging vervolgens in cassatie bij de Hoge Raad.

Die oordeelt dat er inderdaad sprake is van inmenging in het privéleven, maar vindt dat gerechtvaardigd omdat „de eis van het opgeven van het kenteken is te lezen in de Parkeerverordening 2013 van de gemeente Amsterdam in combinatie met de Gemeentewet”, aldus de …..

Lees verder bij de bron: Telegraaf.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
124659356 bbe1e5b661 camera surveillance

Rotterdam zet camerawagens in om coronamaatregelen, privacy niet in gedrang, er hangen toch overal al camera’s

helikopter geld 02a

Bedrag van 4000 euro uit noodloket blijkt nergens op gebaseerd