in

Je verwacht het niet: Zuivering Oekraïense justitie treft MH17-onderzoek

Aan de vooravond van het MH17-proces in zijn in alle officieren van die de vliegramp onderzochten uit hun functie ontheven.

Onder hen zijn ook de twee officieren die namens Oekraïne zitting hadden in het (JIT), het internationale samenwerkingsverband dat de ramp onderzoekt.

Van de zes officieren die de Oekraïense MH17-sectie vormden, zijn er vijf ontslagen.

Volgens de officieren is hun ontslag een zware slag voor het vervolgonderzoek naar de ramp. MH17-onderzoeker Roman Hosjovsky denkt dat zijn opvolgers minstens een jaar nodig hebben om zich in te lezen.

„Niemand kent het dat wij in vijf jaar hebben opgebouwd.”

Het ontslag van de MH17-officieren is het gevolg van een grote hervorming van het Oekraïense onder de vlag van corruptiebestrijding – een speerpunt van de regering-Zelensky.

Van de 1.339 officieren van justitie in de Heneralna Prokoeratoera, het Oekraïense parket-generaal, zijn er inmiddels 710 afgevloeid.

Aanklager Olesja Skrypnyk, die sinds 2016 zitting had in het JIT, is haar baan kwijt. Haar collega Oleh Peresada is nog in dienst en betrokken bij het onderzoek, maar mag zich geen officier van justitie meer noemen.

In de afgelopen maanden waren er daarom geen Oekraïense JIT-officieren – pas ….

Lees verder bij de bron: NRC


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Welvaart gekocht met geleend geld uit de toekomst: Moeten centrale banken voor het gerecht?

Miljoenen belastinggeld in rook op: Cruciaal IT-project bij Defensie dreigt te mislukken, militair moet burgersmartphones gebruiken