in ,

Kabinet wil slapende wet uit de kast halen en kijkt naar noodtoestand-wet voor avondklok

Het pakt mogelijk een ‘slapende’ uit de kast, nu het aan het kijken is naar het instellen van een regionale avondklok. Voor de juridische onderbouwing van zo’n eventuele avondklok is een soort noodtoestand-wet beschikbaar, maar ingewijden zeggen dat ‘we niet de noodtoestand gaan uitroepen’.

Dat zou namelijk betekenen dat het kabinet vergaande bevoegdheden krijgt en ook de kan omzeilen bij het besluiten tot maatregelen als een avondklok. ,,Dat gaan we niet doen,’’ zegt een bron.

,,We zullen alles eerst voorleggen aan de Tweede Kamer.”

Het gaat om de zogeheten Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag, die in werking is getreden op 3 april 1996, maar niet is ‘geactiveerd’.

Volgens bronnen wordt er eerder gekeken naar welke delen van de wet bruikbaar zouden zijn, om een avondklok te kunnen instellen, maar van het activeren van de hele wet zou geen sprake zijn.

,,Wel kunnen delen nuttig blijken om onderbouwing te vinden voor maatregelen.”

De wet regelt bijvoorbeeld letterlijk dat het verboden kan worden ‘het vertoeven in de open lucht te beperken’.

Het kabinet zou op voet van oorlog komen met de Tweede Kamer als het deze wet zou opleggen, bleek gisteravond wel in …..

Lees verder bij de bron: AD.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Niets aan de hand gisteravond op Utrecht Centraal, maar man kreeg ‘mitrailleur op kop gericht’

Nederland: Docent moet onderduiken omdat islamistische meisjes denken dat hij een Mohammed-cartoon heeft opgehangen