in

Maar liefst 126 wethouders kwamen in 2019 ten val, hoogste aantal in 15 jaar

geralt / Pixabay

Het afgelopen jaar zijn 126 van de 1144 wethouders in gedwongen afgetreden of weggestuurd. Dat is het hoogste aantal in vijftien jaar, blijkt uit onderzoek uitgevoerd in opdracht van het blad Binnenlands Bestuur.

In 2004 vertrokken er 157 personen.

De belangrijkste oorzaak voor het vertrek van de wethouders, is het hoge aantal coalities dat voortijdig klapte. In 26 van de 355 gemeenten gebeurde dat vorig jaar.

Het onderzoek geeft verschillende redenen voor de coalitiebreuken: financiële problemen binnen de gemeente en de noodzaak tot bezuinigingen waren er één.

Ook speelde in veel gemeenten mee dat de verhoudingen binnen de coalitie op enig moment verstoord raakten.

Opvallend is dat de onderzoekers de versplintering van het politieke landschap niet zien als belangrijke oorzaak voor coalitiebreuken.

In 16 van de 26 gemeenten die vorig jaar op zoek moesten naar een nieuwe coalitie, was het aantal fracties in de gemeenteraad na de breuk gelijk of lager dan voorheen.

Lees verder bij de bron: NOS


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Tehran-vliegtuigcrash lijkt uit de lucht neergeschoten te zijn, zeggen experts

Klimaatverandering verhaal stort in: 85% van de branden in Australië is door mensen veroorzaakt