in

MH-17 en MH-370 blijven de gemoederen bezig houden

14507902318 6ec90e68bd MH17

Het kritisch volgen van onderzoek naar dit soort rampen is, wat mij betreft, bijna een vanzelfsprekendheid. En niet omdat ik op voorhand geen vertrouwen heb in het resultaat, of reden heb om aan te nemen dat degenen die bij die onderzoeken betrokken zijn niet deugen voor hun vak. Waar de belangen groot zijn, is het onvermijdelijk dat onderzoekers te maken krijgen met lieden die hen ‘om de tuin', of het ‘bos in' willen sturen. Het enige wat ik wil, is dat we leren van wat daar mis is gegaan, zodat ik de volgende keer dat ik als passagier in een vliegtuig stap er op mag vertrouwen dat het niet weer gebeurt. 

Dat is een ander belang dan dat van de nabestaanden. (Deels) een ander belang dan dat van de luchtvaartmaatschappij. En een ander belang dan dat van de rechtstreeks betrokken overheden. En ook een ander belang dan dat van mensen die worden verteerd door een ontembaar verlangen om hun vijandsbeeld te voeden. Dat verklaart ook mijn steeds terugkerende pleidooien voor degelijk, en transparant onderzoek.

Al geruime tijd geleden maakte een Duitse privé-detective, die een beloning van $47 miljoen in de aanbieding had namens een ‘geïnteresseerde partij‘, bekend dat hij zijn klant tevreden had gesteld, door te achterhalen wie er verantwoordelijk was voor het neerhalen van vlucht MH-17. Hij riep zijn klant daarbij op om naar buiten te treden met de bevindingen, waar hij zelf aan geheimhouding was gebonden. Bijna een jaar later doen politieteams in en Zwitserland invallen, op zoek naar bewijsmateriaal. We kunnen geen voorschot nemen op het resultaat, maar een partij die $47 miljoen over heeft voor een tip van een ‘klokkenluider‘, en er vervolgens het zwijgen toe doet, is toch vreemd. En dat onderzoeksteams die op zoek zijn naar de toedracht, en de vraag of er een strafbaar feit is gepleegd, vervolgens een jaar wachten voor ze in actie komen, vind ik ook merkwaardig.

Speculeren over die ‘geïnteresseerde partij‘ heeft niet overdreven veel zin. Laat staan dat we een antwoord kunnen formuleren op de vraag wat die ‘partij‘ vervolgens met die kennis heeft gedaan. Als degenen die de opdracht gaven behoorden tot een ‘geheime dienst‘, die vervolgens in ‘eigen beheer‘ de sporen heeft gewist, en/of gemodificeerd om ze aan te laten sluiten bij het beeld dat hun regering hoopt te verkopen, hebben ze daar een jaar de tijd voor gekregen. Ieder kan, gewapend met zijn of haar eigen favoriete vijandsbeeld wel een scenario bedenken van wat er afgelopen jaar allemaal gebeurd kan zijn in het vervolg. Elk met een andere verklaring waarom het zo lang moest duren voor ‘‘ tot actie over ging. Om bewijs alsnog te achterhalen? Of zeker te stellen dat die ‘detective‘ niet ergens een kopietje had achtergehouden?

Wellicht volgt u inmiddels zelf ook de berichtgeving op ‘Consortiumnews‘, na mijn eerdere links naar de artikelen van ‘Pulitzer Prize‘-winnaar Robert Parry over MH-17. Maar in zijn laatste artikel spreekt hij er zijn verbazing over uit dat de onderzoekers uit Nederlanden zo nauw samenwerken met de geheime dienst van , één van de verdachten in deze zaak. En ik beken dat ik het artikel hoofdschuddend heb zitten lezen. Dat je niet om die lui heen kunt, en dat het goed mogelijk is dat ze relevant bewijsmateriaal aan kunnen leveren, dat begrijp ik. Maar moet je daarvoor bij hen in bed kruipen?

En dan die andere vlucht van Malaysian, die verdween boven de Indische Oceaan. Op weg van Kuala Lumpur naar Peking. Terwijl aan de lopende band wrakstukken aan blijven spoelen op de kust van Afrika, en op de eilanden La Réunion en Madagaskar, zoeken de onderzoekers onvermoeibaar verder op de zeebodem voor de kust van Australië. Althans, deze maand is het geld op, en geven ze er de brui aan.

In eerdere bijdragen schreef ik al dat de publiek beschikbare informatie, met inbegrip van reconstructies die de verspreiding van brokstukken onder invloed van de zeestromen simuleren, het onmogelijk maken dat het vliegtuig is neergestort in het zeegebied waar is gezocht. En dat het vreemd is dat de media niet meer werk maken van het onderzoeken van de mogelijkheid dat het toestel toch eerder in de omgeving van Diego Garcia uit de lucht viel. Een theorie die door verscheidene mensen die hun sporen in de luchtvaart verdienden wordt aangehangen. Waarmee het geen uitgemaakte zaak is. Maar er klopt iets niet……

Wat ik ook mis, bij dat toestel, is een duidelijke poging om, aan de hand van de brokstukken, te reconstrueren wat de oorzaak van die ‘crash‘ geweest zou kunnen zijn. Er ontbreken uiteraard vele belangrijke componenten, waaronder de ‘dozen‘ met vluchtgegevens, en de motoren, die zeker niet zijn blijven drijven. Maar vervormingen van stukken van de romp, vleugel of het staartstuk kunnen wel een idee geven. Zoals de doorzeefde cockpit van MH-17 ook een duidelijke aanwijzing is voor een ‘externe oorzaak‘. Ik heb het idee dat men er niet eens naar zoekt bij MH-370, omdat men zit vastgeklonken aan het scenario dat het vliegtuig zonder ‘hulp van buitenaf‘ in zee is gestort. Dat blijft een realistisch optie. Maar dan moet je dat wel verifiëren.

Laat mij wel duidelijk stellen dat ik mij niet baseer op een bericht dat enige tijd de ronde deed op ‘-sites‘, over een bericht van een IBM-medewerker die van Diego Garcia bericht zou hebben dat hij gevangen werd gehouden, en dat de ‘meta-data‘ zijn lokatie hadden onthuld. Waarna zijn vriendin claimde dat er bij haar was ingebroken en dat ze werd bedreigd, wat zelfs ‘NBC-news‘ haalde. Het vliegtuig verdween van de radar na het passeren van de Andaman eilanden, vliegend in westelijke richting. Daarna ontbreekt elk spoor. Los van claims over ‘pings‘ die werden ontvangen via het Inmarsat systeem aan boord, zoals geïnterpreteerd door de NTSB en haar Britse tegenhanger. Beide organisaties doen geweldig werk bij onderzoeken naar vliegtuigrampen. Maar als het Diego Garcia-verhaal juist zou zijn, zijn een Amerikaanse en een Britse ‘bron‘, die ook nog eens geen exacte informatie over de positie van het vliegtuig bevat, niet boven iedere twijfel verheven. Diego Garcia is een Brits eiland waarvan de bevolking gedwongen werd gedeporteerd, om ruimte te maken voor een enorme, ultra geheime, Amerikaanse luchtmachtbasis.

Lees verder via de Bron: Stop de bankiers

Photo by Eric99v cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
4983916350 46e5c03eed nutsbank

België doet een Cyprusje: 14.000 bankrekeningen geblokkeerd van failliete bank

24492286782 1510063ac7 Van der Steur e1465903395482

Van der Steur beantwoordde zijn eigen Kamervragen aan minister Opstelten