in , , , , , ,

Minister Bruins wil zonder toestemming onze zorggegevens digitaal kunnen uitwisselen

ee3db00b2af61c3e81584d04ee44408be273e7d01fb5104294f1 640 patient

Minister Bruins voor Medische Zorg wil gegevensuitwisseling in de zorg snel digitaliseren en daarbij de wet aanpassen, zodat er ook zonder toestemming digitaal data van patiënten kan worden uitgewisseld. Dat laat de minister in een brief aan de Tweede Kamer weten.

“Mijn ambitie is dat de gegevensuitwisseling in de zorg in Nederland in rap tempo volledig digitaliseert waardoor ook patiënten al hun eigen gegevens digitaal kunnen inzien en beheren. Met meer regie door de overheid dan tot nu toe, met meer tempo en met een wettelijke verplichting”, laat Bruins nu weten.

De minister schrijft in de brief dat het verwerken van medische informatie in beginsel door de AVG verboden is. Er zijn echter uitzonderingen op dit verbod. Bijvoorbeeld als er sprake is van toestemming of wanneer het noodzakelijk is voor de behandeling. Voor deze laatste situatie kent de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (de WGBO) verschillende regels. Zo mogen gegevens uit een medisch dossier alleen met toestemming van de patiënt aan anderen worden verstrekt.

De WGBO kent echter ook uitzonderingen. Zo is expliciete toestemming niet nodig voor het verstrekken van noodzakelijke informatie aan degene die rechtstreeks betrokken is bij de behandelrelatie en de vervanger van de hulpverlener. In het geval van spoedzorg kan het voorkomen dat de betrokkene vooraf geen toestemming heeft gegeven voor het beschikbaar stellen van zijn gegevens.

Wanneer er acuut gevaar is voor iemands leven of gezondheid mogen er volgens de WGBO en AVG toch gegevens worden uitgewisseld.

Er is echter nog een andere wet, de Wet Aanvullende Bepalingen verwerking persoonsgegevens in de zorg (de WABvpz). Deze wet staat de elektronische uitwisseling van gegevens soms wel in de weg, merkt de minister op. De wet bepaalt dat gegevens alleen na toestemming met andere zorgaanbieders mogen worden gedeeld.

“Als iemand deze toestemming niet heeft gegeven, zijn de medische gegevens nooit direct digitaal beschikbaar. Ook niet als die gegevens op grond van de WGBO wel mogen worden uitgewisseld”, stelt Bruins.

Bruins noemt dit onwenselijk en wil daarom de WABvpz op dit punt aanpassen. Voor de zomer komt de minister met meer informatie over het plan voor digitale gegevensuitwisseling in de zorg.

Alles bij de bron; Security

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
vaccin debate is over

Verplichte vaccinatie, New York doet het! Bij geen bewijs van immuniteit $1000 boete

rutte whmm

Stiekem belastingen verhogen