in , , , ,

Minister Justitie & Veiligheid wil toegang tot chat- en berichtendiensten zoals WhatsApp en Telegram

De minister van Justitie en Veiligheid wil dat justitie toegang krijgt tot versleutelde chatberichten op diensten als WhatsApp en Telegram. Sociale mediabedrijven zouden een sleutel moeten hebben die kan worden gevorderd door de rechter-commissaris, zei hij tegen Nieuwsuur.

Techbedrijven maken nu bewust geen ontsleutel-software aan zodat deze niet in verkeerde handen kan vallen. Als de minister zijn zin krijgt loopt de privacy van alle gebruikers gevaar, waarschuwen cybersecurity-deskundigen.

Facebook kondigde dit voorjaar aan al haar berichtendiensten te gaan voorzien van ‘end-to-end-encryption’ (E2EE), waardoor alleen de ontvanger en de verzender de berichten kunnen lezen. Dochterbedrijf Whatsapp doet dit al, maar binnenkort worden ook Facebook Messenger en Instagram Messenger standaard versleuteld.

Het standpunt is opmerkelijk omdat het kabinet zich in 2016 vierkant achter E2EE heeft geschaard. Zijn voorganger schreef toen: “Het kabinet is van mening dat het op dit moment niet wenselijk is om beperkende maatregelen te nemen ten aanzien van de ontwikkeling, de beschikbaarheid en het gebruik van encryptie binnen Nederland.”

Lees verder bij de bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

Rapporteren

2 Comments

Laat een reactie achter
  1. De vuile criminelen. Het enige wat ze kunnen is tegen hun eigen wetten ingaan en als de eigen bevolking dat doet zijn ze de pineut. Waarom hebben we uberhaupt een nieuwe privacywet? Zodat zij zelf die ook weer aan hun laars kunnen lappen? Criminelen zijn het en niets anders.

  2. Mag ik concluderen dat de minister van justitie dus pleit dat Nederland een politiestaat wordt die alle bewegingen en uitspraken van burgers nagaat. En daarmee dus veel en veel verder gaat dan de Stazi in Oost Duitsland? Dit gaat nog veel verder dan Orwell in zijn boek 1984 beschreef …

    Er gebeuren de laatste tijd zoveel zaken die niet democratisch zijn en waarbij de burgers buiten spel worden gezet (referenda worden ter zijde geschoven) dat een opstand tegen deze regering hoog nodig is.

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

Na CO2 en ‘stikstof’, krijgen we nu de ‘fluor’ crisis

Weggemoffeld in het nieuws: Nederland gaat bijna helft meer betalen aan de EU-staatskas