Het aantal klachten over de afhandeling van aardbevingsschade is vorig jaar bijna verdriedubbeld. Kwamen er in 2013 bij de Onafhankelijke Raadsman Gaswinning 116 meldingen binnen, in 2014 liep dat aantal op tot 315.
De slachtoffers van aardbevingsschade klagen over een slechte communicatie met de NAM, verantwoordelijk voor de gaswinning. Bovendien zijn zij niet te spreken over de voortvarendheid waarmee hun claims worden opgepakt en afgehandeld. Vier op de tien gedupeerden klagen daarover.
Dat stelt de Onafhankelijk Raadsman, Leendert Klaassen, in zijn jaarrapportage, die hij maandag heeft aangeboden aan minister Kamp (Economische Zaken).
De klachten zorgen blijkens het rapport in sommige gevallen voor psychosociale druk, stress en gevoelens van onmacht bij de melders. Veelgenoemde ergernissen zijn een onvoldoende empathische bejegening bij het uiten van klachten en het stellen van vragen, en het niet-reageren op e-mails en telefoontjes.
Lees verder via Telegraaf.nl.
De NAM mag tot 1 juli maximaal 16,5 miljard kuub gas uit de Groningse bodem halen. Dat heeft minister Henk Kamp zojuist bekend gemaakt in den haag. Ook komt er een Nationaal Coördinator Groningen en er worden twee gemeenten extra bij het bevingsgebied gerekend.
Tijdelijk
Voor de totale gaswinning in 2015 heeft de verlaging voorlopig geen consequenties. Nader onderzoek moet uitwijzen of het maximum van 39,4 miljard kuub voor het hele jaar veilig genoeg is of dat de gaswinning omlaag moet.
‘Het kabinet zal in juli op basis van de benodigde informatie beslissen of er wegens de veiligheid aanleiding is om de gaswinning verder terug te dringen', zegt minister Kamp. Voor de toekomst wil hij kijken of er een flexibel systeem van gaswinning mogelijk is.
Lees verder via RTVNoord.nl.
https://twitter.com/bleekerk/status/564864875537903616