in , , ,

Minister Plasterk blijft druk bouwen aan het eID-stelsel ondanks grote kritiek

3673256776 b3af4fec11 digid e1475233508678

In navolging van de Algemene Rekenkamer vindt ook de (AP) de plannen voor de ontwikkeling van het eID-stelsel onvoldoende. De toezichthouder stelt dat er te weinig aandacht voor privacy is.

De en het bedrijfsleven werken samen aan een standaard voor online identificatie, het eID-stelsel genoemd. Het is de bedoeling dat mensen en bedrijven met eID toegang kunnen krijgen tot online dienstverlening van zowel de overheid als het bedrijfsleven. Op dit moment voldoet het eID-stelsel niet aan het principe van by design, aldus de toezichthouder. Dit principe houdt in dat organisaties al tijdens de ontwikkeling van producten en diensten aandacht besteden aan privacyverhogende maatregelen.

De toezichthouder vindt dat er tot nu toe bij de ontwikkeling van het eID-stelsel onvoldoende aandacht is besteed aan (technische) privacyaspecten. Bijvoorbeeld op het gebied van logging. Het eID-stelsel voldoet daarmee niet aan het principe van privacy by design. Daarnaast is er onvoldoende aandacht voor het detecteren en afhandelen van beveiligingsincidenten.

De Algemene Rekenkamer was eerder ook kritisch op de plannen voor het eID-stelsel. In het het rapport Vernieuwing stelsel voor digitale identificatie en authenticatie bleek dat er aan een aantal belangrijke voorwaarden nog niet wordt voldaan. Er zijn te veel onduidelijkheden over de eisen waaraan nieuwe identificatiemiddelen moeten voldoen waaronder over privacy, kosten en toezicht.

Alles bij de bronnen; BinnlandsBestuur & Security

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Maar ook de 2e Kamer reageert kritisch op DigiD-opvolger eID

Tijdens een overleg in de kreegt minister Plasterk donderdag veel kritiek. VVD-Kamerlid Ingrid de Caluwé zei dat het kabinet “druk bouwt aan het eID-huis, maar de fundering ontbreekt”.

De bedoeling is dat het inlogmiddel DigiD wordt vervangen door een breder eID-stelsel, dat in samenwerking met het bedrijfsleven wordt opgericht. Er wordt gewerkt aan verschillende inlogmiddelen die zowel bij de overheid als bij bedrijven bruikbaar zullen zijn. Met de inlogmethodes worden al proeven uitgevoerd, maar ondertussen ontbreekt nog de “uniforme set van eisen” waar alle middelen aan moeten voldoen. Ook wordt nog gewerkt aan een wetsvoorstel dat het invoeren van het eID mogelijk zou maken.

Verschillende Kamerleden wezen op kritische rapporten over de eID-plannen, waaronder van de Algemene Rekenkamer. PvdA-Kamerlid Astrid Oosenbrug riep de minister op beter te letten op de privacyzorgen die de Autoriteit Persoonsgegevens eerder deze week uitte over het eID-stelsel. Plasterk wil voor het eind van het jaar de voorwaarden voor eID-aanbieders, het wetsvoorstel en een financiële uitleg over het systeem openbaar maken.

Alles bij de bron; NU

Lees verder via de Bron: PrivacyNieuws

Photo by mystic_mabel cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
mh17

Rusland krijgt zoals verwacht valselijk de schuld van neerschieten MH-17

5120450828 070cc20826 Deutsche Bank1

Naderende systeemcrisis? Klanten en hegdefunds halen allerijl hun geld weg bij Deutsche Bank